info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Element föll från den nya bron

I förra veckan föll ett 29,5 ton tung betongelement till marken från den nybyggda Sundsvallsbron. I dag, onsdag, plockas två element som är fästa på samma sätt ned av säkerhetsskäl.

Elementet som föll på tisdagen i förra veckan hade ingen bärande funktion för bron. Men det krossade en personbil som stod parkerad nedanför bron i fallet. Det var 29,5 ton tungt och ett tiotal meter högt.
Sundsvalls Tidning talade i samband med olyckan med en man som konstaterade att han skulle suttit i bilen om olyckan skett fem minuter senare. Nu var han i stället inne i bron tillsammans med fem ytterligare personer, för att utföra arbeten med en fjärrvärmeledning.

Bultarna brast

Simon Risén, platschef hos entreprenören JVS, konstaterar att elementet saknade markkontakt eftersom det hängde ovanför en port in i bron. Det var fäst med fyra bultar i en järnbalk, balken var i sin tur fäst med fyra bultar i betongelementen bredvid som har markkontakt. Sju av de totalt åtta bultarna hade brustit då elementet föll.
– Vi har några teorier, men vi håller fortfarande på att utreda, säger Simon Risén om hur detta kunde hända.
Gäller det konstruktionsfel eller fel i utförandet?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Andra element tas ner

Ytterligare två element på bron är fästa på samma sätt. Direkt efter olyckan spärrades områdena runt dem av men nu plockas de ner av säkerhetsskäl. När vi pratar med Simon Risén på onsdagseftermiddagen är ett nedplockat och arbetet pågår med att ta ner det sista.
Samtidigt fortsätter utredningen av vad som gått snett.
– Som det ser ut nu hoppas vi ha en rapport klar innan månadsskiftet, säger Simon Risén.
Elementet som föll hade suttit på sin plats i ungefär ett år. Den drygt två kilometer långa E4-bron över Sundsvallsfjärden invigdes i november förra året.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Element föll från den nya bron

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig