info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egen lyftlösning orsakade olycka

När sugklockan inte tycktes passa ordnade man en egen lyftkonstruktion till väggelementen på Peabbygget. Det slutade med att ett element föll och träffade en snickare i ryggen.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att en arbetare fick ett 50-60 kilo tungt väggelement i ryggen den fjortonde augusti. Olyckan inträffade på Peabs bygge av en träningshall i Ulricehamn. Mannen fördes med ambulans till Borås sjukhus.

Peabs egen utredning klar

Efter olyckan begärde Arbetsmiljöverket att Peab skulle komma in med en egen utredning av vad som skett. Utredningen är nu klar och den visar att det var en egentillverkad lyftanordning som brast.
Leverantören av väggelementen tillhandahöll en sugklocka att lyfta dem med. Men då element hade sågats till för måttanpassning uppfattade man det på bygget som att sugklockan inte längre passade i storlek.
Då satte man ihop en egen lyftanordning. Man skruvade fast en BMF-vinkel på elementet. Den försågs sedan med en lyftögla, tillverkad av en vajer som låstes ihop med två vajerlås.

Ingen fortsatt utredning

Då det andra elementet skulle lyftas på plats på det sättet lossnade elementet halvvägs upp. Vajern hade, enligt Peabs rapport, glidit ur låsen.
I efterhand har det visat sig att sugklockan gick att rotera 90 grader. Det innebär att den hade kunnat användas i lyftet.
Peab skriver i redovisningen till Arbetsmiljöverket att det egentillverkade lyftredskapet omedelbart togs bort. Nu använder man sugklockan eller, till små passbitar, genomgående bult.
Arbetsmiljöverket är nöjda med Peabs redovisning och kommer inte utreda olyckan vidare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Egen lyftlösning orsakade olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig