info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter straffarbetet – nu agerar Arbetsmiljöverket

Efter maratonlånga arbetspass med hög risk för vibrationsskador så har arbetsmiljön på 08 Betonghåltagning hamnat på Arbetsmiljöverkets bord. Myndigheten har nu skickat över ett hot om föreläggande.

Arbetsmiljöverket sätter nu press på byggbolaget 08 Betonghåltagning. Myndigheten överväger att besluta om ett föreläggande med vitesbelopp. De har därför skickat ett kravbrev till bolaget. Senast den 3 juni ska 08 Betonghåltagning komma in med synpunkter. Därefter fattar Arbetsmiljöverket beslut om ett eventuellt föreläggande. Åtgärderna ska vara genomförda senast den 31 augusti.

Byggnadsarbetaren har tidigare träffat anställda på bolaget. De har berättat om långa arbetspass och straffarbete för alla som klagar. En av dem, Stipe, fick vid ett tillfälle långa bilningsjobb åtta dagar i sträck.

Läs också Så skulle bolaget straffa håltagaren – "Trötta ut han"

En annan, Bogdan, fick vid flera tillfällen arbetspass på över 20 timmar. En gång jobbade han 30 timmar i sträck utan stopp.

– Det var hemskt. Jag kunde knappt känna kroppen tre dagar efter det passet. Jag kan inte förklara med ord hur det kändes, sa han till Byggnadsarbetaren tidigare i år.

Arbetsmiljöverket menar att 08 Betonghåltagning har brister i arbetsmiljön. Bland annat har bolaget inte bedömt risken för hur vibrationerna påverkar byggnadsarbetarna. De anställda har inte heller erbjudits medicinska kontroller och bolaget har inte undersökt hur arbetstiden kan påverka arbetarnas hälsa.

Arbetsmiljöverkets krav handlar främst om risken för vibrationsskador. Bland annat skriver verket att ”ni ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna till följd av exponering för hand- och armvibrationer samt helkroppsvibrationer i er verksamheten”.

Sedan följer en lång rad punkter som Arbetsmiljöverket kräver att bolaget ska ta med när de gör riskbedömningen.  Bland annat en uppskattning av den dagliga vibrationsexponeringen, uppgifter från medicinska kontroller av de som arbetar med att bila och om det finns någon förhöjd risk för arbetstagare som kan vara särskilt känsliga för vibrationer. Bolaget ska även ta hänsyn till om någon utsätts för vibrationer utanför arbetstiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter straffarbetet – nu agerar Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig