info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter Skanskas utredning om broraset – Byggnads vill ha statlig haverikommission

Skanska tar på sig ansvaret för broraset i Ludvika. Nu kräver Byggnads en statlig haverikommission för att få stopp på dödsolyckorna på arbetsplatserna.

Den 13 juli i år rasade ett brobygge i Ludvika och tolv personer skadades. I går kom Skanskas egen utredning som visar att ställningen till gjutformen var underdimensionerad. Det har framförts kritik mot gjutmetoden, att man göt för snabbt och lade för mycket betong på ena sidan.
Byggnads har länge varnat för riskerna med att huvudentreprenörer lägger ut arbetet på underleverantörer i flera led.

Läs mer: Efter rasolyckan i Ludvika – Skanska tar allt ansvar

Läs också Ludvikaolyckan: ”Samhällsansvar slå fast varför formen rasade”

”Det måste få ett stopp”

Oftast anställs utländska arbetskraft med lägre lön och sämre arbetsvillkor som har små möjligheter att ifrågasätta arbetsgivarens direktiv eller påtala arbetsmiljörisker, uppger Byggnads i ett pressmeddelande.
Byggnads har en nollvision kring olyckor på jobbet och vill nu att det tillsätts en statlig haverikommission så att de så att de större systemfelen som ligger bakom olyckorna blir synliggjorda.
– Tillsätt en statlig haverikommission så vi en gång för alla får svart på vitt varför mellan 5 och 15 byggnadsarbetare dör i olyckor på arbetet varje år. Det måste få ett stopp, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter Skanskas utredning om broraset – Byggnads vill ha statlig haverikommission

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig