info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter ras - hovrätten friar

Under grävning av schakt inträffade ett ras som delvis begravde en man som arbetade i schaktet. Tingsrätten friade arbetsgivaren. Nu gör hovrätten samma sak.

Olyckan inträffade i Lillkorsträsk i Älvsbyns kommun 2012. Byggnadsarbetaren.se har tidigare skrivit om olyckan som inträffade när en arbetare höll på med ledningsarbeten i ett schakt som var 2,5 meter djupt och en meter brett. När han böjde sig ner rasade plötsligt jordmassor över honom och stora delar av hans kropp hamnade under massorna. Han blev liggande på mage och kunde inte röra sig, utan måste grävas loss.

Döms till företagsbot på 400 000 kronor

Åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål väckte åtal. Han anser att arbetsgivaren, Norrlands grundmontering AB, är skyldig till arbetsmiljöbrott och tycker att företaget ska dömas till företagsbot på 400 000 kronor. Åklagaren anser också att arbetsgivaren inte gett tillräckligt med instruktioner och att arbetaren saknade tillräckliga kunskaper.

Grov oaktsamhet

Men tingsrättens dom blev att något arbetsmiljöbrott inte begåtts eftersom det inte förekommit grov oaktsamhet. Tingsrätten anser att arbetsgivaren inte var tillräckligt medveten om rasrisken och pekar bland annat på att det var första gången som ett ras skedde, efter en lång tid av liknande arbeten. Hovrätten för övre Norrland gör ingen annan bedömning än tingsrätten och fastställer nu tingsrättens dom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter ras - hovrätten friar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig