info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots olyckorna – byggde utan fallskydd

Nåiden bygg har flera gånger haft problem med fallolyckor. Ändå verkar man fortsätta slarva med skydd och får nu böta 200 000 kronor.

Arbetare jobbade åtta meter upp på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Wikipedia

För ett drygt år sedan hopade sig fallolyckorna för byggföretaget Nåiden, framför allt på bostadsbygget Kuststaden vid Södra hamn i Luleå. Byggnadsarbetaren berättade om tre allvarliga fallolyckor på bygget. Den första inträffade då en anställd föll från 16 meters höjd efter att ett valvbord välte.

Mannen skulle ta bort en fästanordning och följde då med i fallet. Han hade dock änglavakt och landade i en snöhög, vilket troligen förhindrade allvarligare skador. Mannen klarade sig med en spricka i okbenet och en stukad fot.

Bara några veckor senare inträffade en ny fallolycka. En 35-åring föll från tolv meters höjd och fick opereras för svåra skador.

Vid den tredje fallolyckan föll en byggnadsarbetare över ett våningsplan, cirka två-tre meter, men klarade sig utan skador.

Och problemen med bristande fallskydd på Nåiden har fortsatt. I slutet av året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion hos Nåiden när man byggde på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och upptäckte stora brister i fallskyddet. Arbetsmiljöverket skriver att man ”utförde arbete i en fönsteröppning där varken skyddsräcken eller personlig fallutrustning fanns. Den uppskattade fallhöjden var åtta meter.”

Nu har domen i Förvaltningsrätten kommit. Nåiden tvingas betala 208 700 kronor i sanktionsavgift.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trots olyckorna – byggde utan fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig