info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter kraftiga branden: Totalstopp för cigg på bygget

Finess bygg inför totalförbjud mot rökning inom arbetsområdet efter den kraftiga branden i Tyresö häromveckan. Dessutom häver man avtal med entreprenörer som inte efterlever de tuffare reglerna.

Byggfirman hotar med böter och uteslutning om inte de nya tuffare kraven på rökning följs. Foto: Mostphotos/Privat

Det var den 19 april som en brand utbröt på ett bygge i Tyresö kommun vilket ledde till en våldsam rökutveckling. En prefabmontör försökte hindra spridning av elden med en brandsläckare, men lyckades inte stoppa branden. Han fördes senare till sjukhus efter att ha andats in sot och rök men ska under omständligheter ha klarat sig bra.

Nu inför Finess Bygg AB, som är totalentreprenör och ansvarig för arbetsmiljön, ett totalt förbud för rökning inne på bygget och vid stängslen. Också de tidigare rökrutorna tas bort. Det rapporterar tidningen Mitt i. 

– Vi vet inte vad branden berodde på, men vi måste minimera risken. Därför har vi informerat alla entreprenörer om att rökning inte längre får ske inom arbetsområdet eller utanför stängslet. Om rökning upptäcks, kommer personen att få gå hem och det blir ett vite på 2000 kronor, säger Anders Zabala Vaca, vd för nyproduktion på Finess Bygg AB, till Byggnadsarbetaren.

– Om entreprenören inte får bukt med rökning i närheten av bygget häver vi avtalet.

Branden blev stor och våldsam. Foto: Privat

Byggnadsarbetarna uppmanas ta en promenad en bit från bygget under rasten om de behöver röka.

Polisen och brandförsvaret har utrett händelsen men kan inte peka ut någon orsak till branden. Men en av entreprenörens teorier är att någon skjutit i väg en fimp med fingret som landat olyckligt.

Branden startade på utsidan av byggnaden, i väderskyddet, och ska sedan ha fått fart i isoleringen, enligt entreprenören.

– Det var otroligt skönt att ingen blev allvarligt skadad. Mannen som fördes till sjukhus fick komma hem efter tre timmar och fick ledigt några dagar efter händelsen men var tillbaka på måndagen. En brand kan leda till att någon brinner inne och därför måste vi minimera risken, säger Anders Zabala Vaca.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter kraftiga branden: Totalstopp för cigg på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig