info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter fågeldöden - alla landets byggbodar måste målas om

Snart slipper byggnadsarbetarna odören från alla döda fåglar. Det är nämligen klart att regeringen inom kort lägger fram ett lagförslag där man förbjuder blå byggbodar.

Nu står det klart att samtliga blå bodar i landet måste målas om. Foto: Mostphotos

Förra året var tungt för många fågelskådare då flera nya fågelarter som hittills varit ovanliga i Sverige flugit in i byggbodar runt om i landet och avlidit, något den samlade fågelproffessorkåren tror beror på att fåglarna misstar de blåa byggbodarna för himmel.

– Det gäller bland annat den röda mullkräkan som är en ny art i Sverige och som lockats av det varmare klimatet. Den kommer ursprungligen från Balkanländerna där byggbodar är röda och inte blåa, säger ornitologen Gunnar Hök.

– Vi hade också flera fall av massakrerade fritärnor från Ungern, som mest elva stupade på ett bygge i Duved.

Massdöden som svept över landet gör att regeringen snabbutrett ett nytt lagförslag om ommålning av alla landets byggbodar. Blå blir alltså förbjudet, liksom vit och gul då man känner oro för att även dessa färger kan ställa till det för flygfäna.

Samtidigt som fågelälskare landet över jublar är det inte lika muntert på andra håll. Lasse Hansson på Lasse Hansson Bygg i Tranås måste nu själv bekosta en ommålning eftersom han använder bodar som han byggt själv.

– Det blir ju en jäkla onödig kostnad för mig. ”Det fixar målarn”… visst. Men någon måste ju betala, suckar Lasse Hansson som bestämt sig för färgen lila.

Allt detta ska förstås ske den 1 april.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter fågeldöden - alla landets byggbodar måste målas om

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig