info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Efter asbestskandalen ‒ nu polisanmäler facket

Isolerarna som exponerades för asbest har lämnat arbetsplatsen i Örebro. Men Byggnads tänker inte låta deras arbetsgivare komma undan. Nu ska facket lämna in en polisanmälan om arbetsmiljöbrott.
På bilden: asbetsdamm i Örebro. Nu meddelar Byggnads Kenneth Svärd att facket kommer att polisanmäla.

När uppgifterna kom om att asbest spridits i anslutning till en skolrenovering i Örebro reagerade Byggnads lokala organisation snabbt. Ett skyddsstopp lades omedelbart och Arbetsmiljöverket kopplades in.
Nu meddelar Byggnads att facket också kommer att göra en polisanmälan.
‒ Det är ju konstaterat att det är ett arbetsmiljöbrott. Då borde någon också ställas till svars, säger Kenneth Svärd, ordförande i Byggnads Örebro-Värmland.

LÄS MER:
Asbest spreds vid skolrenovering
Rörisolerarna har lämnat arbetsplatsen

Som Byggnadsarbetaren tidigare har rapporterat har de två uzbekiska rörisolerare som exponerades för asbest lämnat arbetsplatsen. De arbetade åt en underentreprenör till beställaren Futurum fastigheter och det är osäkert om de har erbjudits läkarundersökning av arbetsgivaren.
‒ Det var en lång kedja av underentreprenörer på arbetsplatsen och i slutänden var det ett avtalslöst företag de här två uzbekerna var på. Vi försökte kontakta arbetsgivaren förra veckan, då var han utomlands.
Också Arbetsmiljöverket har ögonen på företaget som rörisolerarna arbetat för. Om det visar sig att tillstånden för att hantera asbest inte var på plats riskerar arbetsgivaren att åläggas sanktionsavgifter.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer