info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter år av konflikter med byggjobbarna – välkänt museum backar

22 anställda och 145 inhoppare på världskända Guggenheimmuseet har fått ett nytt avtal. Fackföreningen International Union of Operating Engineers, som främst företräder byggnadsarbetare, har bland annat förhandlat sig till högre lön och förbättrade säkerhetsrutiner.

Byggnadsarbetare vid Guggenheim museet i New York har fått ett nytt avtal Foto: Wikipedia/@GuggenheimUnion

”Vi är glada att vi har nått en överenskommelse. Vi ser nu fram emot ett produktivt samarbete mellan våra begåvade anställda och deras fackrepresentanter”, säger Richard Armstrong, vd på Guggenheim i ett uttalande till New York Times.

Det är fackföreningen International Union of Operating Engineers, som främst företräder byggnadsarbetare, som nått överenskommelsen med Guggenheimmuseet.

22 heltidsanställda och 145 inhoppare, ska enligt det nya avtalet, bland annat få tio procent högre lön, bättre schema, inte längre behöva bidra till sin sjukförsäkring samtidigt som säkerhetsrutinerna ska förbättras.

Förhandlingar har pågått under tre år och konflikterna har ofta varit kraftfulla. När museet öppnade på nytt i september förra året, efter en nedstängning på grund av Coronapandemin, demonstrerade anställda utanför byggnaden.

Bryan Cock, som är en av de fackanslutna arbetarna och har byggt upp utställningar vid Guggenheim, skriver så här i ett mejl till New York Times.

”Genom hela förhandlingarna var det tydligt att styrelsen förstod mängden arbete vi bidrar med för att producera utställningar i världsklass, men hade ingen avsikt att kompensera oss på ett schysst sätt”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter år av konflikter med byggjobbarna – välkänt museum backar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig