Dykbilaga med ny lärlingstrappa
En yrkesdykare som klarar det nya avtalets krav på erfarenhet kommer att tjäna minst 140 kronor per timme från den 1 april 2008. Vid dykarbete ska ett dyktilläg på 47 procent av anläggningsavtalets grundlön på 120 kronor, dvs 56,40 kronor per timme från den 24 april i år, läggas på den lägsta tillåtna lönen.
Men för att nå upp till full lön krävs det att dykaren ser till att få alla stämplar i den nya dykarboken, eller blåboken som den kallas.
Den största förändringen som följer med bilaga för dykare som lades till anläggningsavtalet i årets förhandlingar är den nya erfarenhetstrappan.
Trappan är indelad i fyra block om vardera 650 timmar. Blocken ska innehålla olika dykjobb och stämplas efter hand som dykaren fullgjort undervattensrelaterade arbetstimmar. Ett fullstämplat block innebär att lönen höjs med tio procent av skillnaden mellan avtalets grundlön och den lägsta tillåtna lönen för dem som är fullbetalda. Ytterligare 650 timmar ger 30 procent av skillnaden och det näst sista steget innebär att lönen lyfts till en nivå som motsvarar 60 procent av skillnaden mellan full lön och grundlön.
I det gamla avtalet var den lägsta tillåtna lönen anläggningsavtalets grundlön, 112 kronor per timme. Från den 1 april i år höjs den för en fullbetald dykare till 125 kronor per timme och från och med 1 april 2008 är den lägsta tillåtna lönen 140 kronor per timme.
Dykarlönerna varierar kraftigt idag enligt Patrik Bergsman, ordförande i Sveriges yrkesdykares riksförening (Syr).
– Det finns de som bara har avtalets grundlön och det finns de som tjänar 200 kronor i timmen. Vi beräknade i förhandlingsgruppen att snittet ligger på 125 kronor, säger han.
Den nya lärlingstrappan med tillhörande dykarbok hoppas Patrik Bergsman ska leda till att det blir en kompetensutveckling.
Avtalet innebär att dykare, precis som andra på anläggningsavtalet, får en ökning av utgående lön med 3,20 kronor per timme plus 3,30 kronor per timme för det slopade granskningsarvodet.