info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dragon Gate årets sämsta bygge

Tidningen Byggnadsarbetarens årliga utnämning av landets sämsta bygge går i år till Dragon Gate i Älvkarleby. Arbetarna har utsatts för livsfara. Arbete på hög höjd utan skydd och en bygghiss som användes trots förbud, är bara några exempel.

Verksamheten vid Dragon Gate i Älvkarleby har belagts med förbud av Arbetsmiljöverket fyra gånger under året.
– Under mina 30 år som arbetsmiljöinspektör har jag aldrig varit med om maken, säger Lars Nordström, som om och om igen varit på arbetsplatsen för att få bukt med arbetsmiljön. Stark kritik har riktats mot säkerheten. Bland annat mot fallrisker från höga höjder och mot att en hiss användes fler gånger, trots att ett ackrediterat företag besiktigat den och konstaterat att den inte var säker. Hissen har också använts trots att den plomberats.

De kinesiska arbetarna har arbetat under villkor som är mycket farligare än vad som normalt tolereras för svenska byggnadsarbetare. Myndigheterna har försökt motverka detta, men det har gått trögt. Det är arbetsgivaren som ska se till att arbetsmiljön är säker. Ansvariga har hänvisat till kulturskillnader.

Men det finns klara säkerhetsproblem på många av landets byggen. Dragon Gate är ett av många företag som finns med i Byggnadsarbetarens genomgång av Arbetsmiljöverkets förbud på byggarbetsplatser. Totalt har verket stoppat byggjobb 135 gånger det senaste året. I 113 av förbuden fanns det akut risk för personskador, eftersom de handlade om risk för fall från hög höjd. Förbuden har mer än tredubblats sedan 1998. Då stoppade arbetsmiljöverket byggverksamhet 40 gånger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dragon Gate årets sämsta bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig