info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Domen kommer inte överklagas

Hovrättens friande dom i LKAB-olyckan kommer sannolikt inte att överklagas, säger kammaråklagare Stig Andersson.

Kammaråklagare Stig Andersson drev linjen att en olämplig arbetsmetod hade använts och åtalade fem företag för arbetsmiljöbrott. Men liksom tingsrätten har hovrätten nu valt att fria.
‒ Både jag och Arbetsmiljöverket ansåg att det här var en metod som inte skulle tillämpas men det är bara att konstatera att rätten inte delade den åsikten, säger han.

LÄS MER: Hovrätten friar fem företag

Med stor sannolikhet kommer domen inte att överklagas till Högsta domstolen. Landets högsta juridiska instans överprövar inte skuldfrågor utan tar bara upp mål som har ett principiellt intresse.
‒ Det är inte jag som disponerar frågan om överklagande men jag ser inget annat än bevis frågor i det hela så det finns inget prejudikatsvärde, säger Stig Andersson.
Det innebär att hovrättens utslag sätter punkt för en rättsprocess som pågått sedan 2010 ‒ och att ingen hålls ansvarig för olyckan där Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21, och hans pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52, miste livet.

LÄS MER: Bara 2 procent fälls

Byggnadsarbetaren har skrivit om svårigheterna att hålla arbetsgivare ansvariga för arbetsmiljöbrott. Bara två procent av alla anmälda brott leder fram till fällande dom, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.
‒ Man har väldigt begränsad horisont som åklagare och kan främst sina egna ärenden, men det verkar vara en rätt hög frekvens av ogillade domar, säger Stig Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Domen kommer inte överklagas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig