info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dömd till företagsbot efter fallolycka

I januari förra året föll en byggnadsarbetare genom ett schakt och skadades. Nu har tingsrätten i Uddevalla dömt byggföretaget till företagsbot på 50 000 kronor. Fastighetsägaren som hyrde ut lokalen med schaktet friades.

Olyckan hände i en lokal som byggföretaget SMI Bygg AB hyrt av en fastighetsägare, som förråd för byggmaterial, verktyg och maskiner. Under lokalen finns ett källarplan som fastighetsbolaget använder. Olyckan berodde på att det fanns ett schakt i betongbjälklaget mellan förrådslokalen och källarplanet, troligen sedan början av 1990-talet. Där hade det tidigare funnits en trappa som rivits. I samband med rivningen av trappan hade schaktet täckts underifrån med en spånskiva. Ovanpå hade det lagts mineralull som gjorde att konstruktionen doldes. 

I januari 2008 skulle en av byggnadsarbetarna hämta isoleringsmaterial i förrådslokalen. Han trampade då igenom både isolering och spånskiva och föll 2,5-3 meter rätt ner i betonggolvet på källarplanet. Han fick en kotkompression och var sjukskruven i två månader.
Kammaråklagare Jörgen P Lindberg hävdar att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt för att hindra fallet och att man därför av oaktsamhet orsakat skadan. Åklagaren hade också åtalat fastighetsägaren och hyresvärden, som han hävdar hade ett ansvar för schaktet och den bristfälliga täckningen.
Företrädare både för byggbolaget och fastighetsbolaget har förnekat brott. Men tingsrätten dömde byggföretaget till en företagsbot på 50 000 kronor. Enligt domen kände arbetsgivaren till schaktet med isoleringen på. Han hade själv stått på det men inte vidare undersökt riskerna. Fastighetsägaren, däremot, sa att han inte kände till schaktet och riskerna. Han trodde att öppningen gjorts innan han tog över bolaget och fastighetsbolaget friades.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dömd till företagsbot efter fallolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig