info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom om böter för olycka med vinkelslip

Snickaren skadades av sågklingan som var felaktigt monterad. Nu slår hovrätten fast tingsrättens dom om att hans arbetsledare ska betala böter, samtidigt höjs företagsboten.

Olyckan inträffade på ett villabygge hösten 2011. En snickare hade fått i uppdrag av sin arbetsledare att såga av träfiberskivor i underkant. Skivorna satt på väggen, men så nära betongplattan att de riskerade att fastna i flytspackel. Arbetsledaren försåg snickaren med en vinkelslip att såga av tio till femton centimeter av skivorna med. På vinkelslipen satt ett tandat sågblad som egentligen var till för cirkelsåg. Mannen fick rekyl på vinkelslipen då den slog in i väggen och skadade sig hand, lår och arm.
Tingsrätten slog tidigare i år fast att arbetsledaren skulle betala sammanlagt 3000 kronor i dagsböter och att företaget skulle betala 400 000 kronor i företagsbot. Domen överklagades. I dag, måndag, har hovrätten slagit fast tingsrättens krav på dagsböter samt höjt företagsboten till 460 000 kronor.
Domen bygger på att arbetsledaren inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning, gett intstruktioner om en farlig arbetsmetod och valt en olämplig arbetsutrustning. Dessutom anmälde företaget inte olyckan till Arbetsmiljöverket så som man är skyldig att göra.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom om böter för olycka med vinkelslip

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig