info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom idag: Fortum ska betala böter

Fortum åläggs av tingsrätten i Värmland att betala företagsbot på två miljoner kronor för olyckan i Höljes då en kranförare försvann vid kraftstationen, när hans mobilkran drogs ner i dammen.

Fortum har erkänt att man gjort fel och håller med åklagaren i beskrivningen av olyckan, och har även medgivit åklagarens yrkande om företagsbot till ett belopp på två miljoner kronor. Rubriceringen är arbetsmiljöbrott på grund av vållande till annans död.

Skriftliga handlingar

Eftersom Fortum erkänt att man gjort fel, blev det ingen rättegång utan domstolens beslut grundar sig på skriftliga handlingar som skickats in till Värmlands Tingsrätt.
Fortum driver över 100 vattenkraftverk i Sverige och ett av dessa är Höljesdammen i Torsby kommun. Olyckan hände i maj 2014. Kranföraren var på plats för att rensa rent ett galler i dammen på grenar, stammar och annat bråte vid ett vattenintag vid kraftstationen. Mobilkranen stod på kanten till dammen och gripklon, som skulle användas vid rensningen, var nedsänkt i vattnet.

Brister i samordningsansvar

Olyckan hände på grund av att ett annat arbete pågick parallellt. En bottenlucka öppnades för att skapa ett maximalt sug för att få bort skräp. Mobilkranens gripklo fångades i de krafter som skapades och kranen drogs ner i vattnet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom idag: Fortum ska betala böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig