info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom efter dödsolycka

Dagsböter, företagsbot och skadestånd till anhöriga. Det är de rättsliga följderna av en dödsolycka som skedde för snart två år sedan i Västerås. Domen kom i dag, tisdag.

1,9 ton tunga pelare placerades ut på bygget på Västerås lasarettsområde den femte februari 2009. När de kommit på plats byggde den 26-årige snickaren ramar att gjuta i runt dem. Pelarna lyftes på plats med hjälp av lyftöglor som skruvads fast i pelarnas topp.

Underdimensionerade lyftöglor

Vid olyckstillfället var en pelare i princip på plats men ännu inte säkrad då lyftöglan brast. Pelaren föll och träffade snickaren som omkom av skadorna.
Tingsrättens dom innebär att NCCs platschef ska betala dagsböter på sammanlagt 25 600 kronor för att de lyftöglor som användes var underdimensionerade. De var avsedda för lyft av max 1,2 ton och pelarna vägde alltså 1,9 ton.

400 000 i företagsbot

Rätten menar däremot att NCC som företag inte ha brustit i rutinerna gällande arbetsmiljön. Därför går rätten inte med på åklagarens krav på en företagsbot på två miljoner kronor. I stället innebär domen en företagsbot på 400 000 kronor, den ska betalas eftersom brott begåtts av en person (platschefen) som hade särskilt ansvar för tillsyn och kontroll i verksamheten. NCC döms dessutom till att betala skadestånd på 25 000 kronor vardera till fyra av den omkomne mannens anhöriga. Två anhörigas skadeståndskrav avvisas helt eftersom de fått pengar från en försäkring.

Fler brister enligt åklagaren

Enligt åklagaren brast platschefen på fler punkter än att lyftöglan var underdimensionerad. Bland annat handlade anklagelserna i rätten om att riskområden inte spärrades av vid lyften och att de som monterade pelarna inte fått tillräckliga instruktioner, men här håller tingsrätten alltså inte med.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig