info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dog efter fall från femte våningen: "Visste inte tillräckligt om varandras jobb"

Han föll fem våningar och skadades svårt på bygget. Flera dagar senare dog den 49-årige snickaren. Nu har åklagaren lagt ner brottsutredningen.

Snickaren föll genom ventilationskanal en 17,5 meter ner. Ur polisens utredning. Foto: Polisen

I november förra året skadades en 49-årig polsk snickare allvarligt vid en olycka i Södra Ekkällan i Linköping. Han föll fem våningar, 17,5 meter, genom en ventilationskanal. Skadorna var så illa att han avled några dagar senare på sjukhus.

Brottsutredningen har letts av åklagare Bengt Svensson. Han har beslutat att lägga ner den.

Varför har du lagt ner förundersökningen ?
– Jag har inte kunnat se att någon gjort något straffbart. Det fanns två företag och personer på plats som skulle se till att det inte hände någon olycka. Det var dels en arbetsledare för snickarna och dels en arbetsledare för ventilationsmontörerna. Båda gjorde egna  riskbedömningar men de visste inte tillräckligt om varandras jobb. Det blev farligt under arbetets gång, säger Bengt Svensson.

Läs också Föll från femte våningen: Man död efter byggolycka

Olyckan inträffade den 22 november i samband med arbeten på taket i anslutning till en ventilationskanal. Den gick från botten och upp på taket men kapades under dagen på vindsvåningen under. Senare skulle ett smalare rör sättas dit.

Snickarens arbete var att tillsammans med en kollega sätta en sarg vid ventilationskanalen.

Exakt vad som hände är oklart.

– Det finns ingen som såg olyckshändelsen, säger polisens utredare Cecilia Chressman.

Det man vet är att snickaren tagit sig ner på vindsvåningen under taket, där en del av ventilationskanalen kapats och försetts med ett ändlock i plåt. Locket ska bland annat skydda mot regn och damm.

Här uppe på taket skulle snickarna sätta en sarg där en ventilationskanal skulle gå upp. Ur polisens utredning.

En teori är att han på något sätt kan ha ställt sig på locket. Han föll genom ventilationskanalen ner på betonggolvet i bottenvåningen. Han fördes till sjukhus men var så skadad att han avled den 27 november.

Ingen ska ju kunna dö på ett bygge, var det ingen ansvarig som gjort fel?

– Alla har gjort så gott de kan efter den informationen de hade, säger Bengt Svensson.

Vem var ansvarig för att de hade korrekt information och kunde göra rätt riskbedömning?

– Det var en bra fråga. Det kan jag egentligen inte svara på. Var och en får bedöma efter den situation man har. Det knepiga är att det är flera företag som delar på ansvaret och ingen har helhetssynen och förståelse för vad den andre ska göra eftersom de båda är specialister på sitt eget jobb.

På ett bygge med flera företag har Bas U ett samordningsansvar för att den totala verksamheten blir säker. Bengt Svensson anser inte heller att Bas U har handlat straffbart på den här arbetsplatsen:

– Hans uppgift är att se till att alla arbetsgivare som har anställda som ska göra jobb ska göra en riskbedömning och ge till honom, så att han sedan kan samordna jobben. Men han har ingen möjlighet att göra något om de som ska göra riskbedömningen inte själva ser risken.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dog efter fall från femte våningen: "Visste inte tillräckligt om varandras jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig