info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolyckan på LKAB prövas i hovrätten

Den 18 maj 2010 miste två män livet när korgen de arbetade från rasade ned i ett schakt i LKAB:s gruva i Gällivare. I morgon inleds hovrättens prövning av dödsolyckan.

Efter dödsolyckans som kostade två byggnadsarbetares liv åtalades fem företag. Åklagaren yrkade på tre miljoner kronor vardera i företagsbot men den 3 december i fjol valde tingsrätten att fria. Kammaråklagare Stig Andersson överklagade och i morgon inleds förhandlingarna i hovrätten för Övre Norrland.
‒ Jag kommer att driva frågan om vart ansvaret vilar. Man har sådana brister i organisationerna att det finns tillräckligt som talar för en fällande dom, säger han.

Far och son miste livet

Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21 år, och hans pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52 år, arbetade åt en underentreprenör som LKAB tagit in i anslutning till att en ny huvudnivå skulle anläggas i gruvan i Gällivare. Den 18 maj 2010 skulle de granska ett schakt efter en sprängning och från en mobilkran sänktes de ned i en personkorg. Men vajern som höll korgen släppte. Den spärr som skulle hindra vajern att löpa för långt aktiverades aldrig och linan lossnade från sin infästning. Far och son Oskarsson Rantavaara störtade mot sin död.

LÄS MER:
Friande dom efter dödsolycka

Åklagaren överklagar LKAB-dom
Mödrarnas kamp för rättvisa

Efter dödsolyckan slog Arbetsmiljöverket fast att LKAB istället borde ha använt exempelvis en schakthängställning och förbjöd företaget att använda mobilkran och korg vid personlyft. Trots detta gjorde tingsrätten bedömningen att det var tillåtet att använda mobilkran för det aktuella arbetet då godtagbara alternativa arbetssätt saknades. Åklagaren delar inte den uppfattningen och vänder sig också mot rättens uppfattning att kranen var tillräckligt kontrollerad. I överklagandet skriver åklagaren att riskerna med arbetet inte var tillräckligt utredda och att företaget borde ha genomfört en provsänkning.

LKAB bestrider ansvar

Åklagaren yrkar, liksom i tingsrätten, på tre miljoner kronor vardera från de fem företagen. Samtliga företag bestrider ansvar för olyckan.
Martin Johansson är jurist på Mannheimer Swartling och företräder LKAB:
‒ Rent allmänt är vår uppfattning densamma som vi redovisat i tingsrätten, att man har gjort ett metodval som är korrekt och för vissa arbeten har använt en mobilkran.
Martin Johansson menar också att LKAB uppfyllt sitt ansvar vad gäller säkerhetskontroller.
‒ Man har tillsett att kranen har varit besiktigad för just den här användningen, för personlyft.

Långsam utredning

Utredningen efter dödsolyckan drog ut på tiden och 2014 riktade Justitieombudsmannen kritik mot såväl åklagare som polis för att arbetet gick för långsamt.
När målet nu når hovrätten har mer än sex och ett halvt år förflutit sedan olyckan inträffade. Något Stig Andersson medger är beklagligt för de anhöriga.
‒ Ja, det är det, men jag låter det hellre ta tid och får en så bra utredning som det bara går. Att den ska vara så robust som möjligt, säger han.
Hovrättsförhandlingen beräknas pågå i fem dagar och avslutas den 14 december.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolyckan på LKAB prövas i hovrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig