info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolycka till åklagare

En 63-årig kranförare skadades så illa att han dog efter att en träpåle fallit mot honom i samband med pålningsarbeten. Nu begär Arbetsmiljöverket att en åklagare ska pröva händelsen.

Olyckan hände i oktober förra året vid pålningsarbeten på Orust. Arbetsmiljöverket som utrett olyckan har nu gått vidare för att en åklagare ska ta ställning i ärendet.
-Det som framkommit är så pass allvarligt att vi tycker att en åklagare ska göra en bedömning om det finns skäl att åtala, säger Roger Simu, chef för Arbetsmiljöverket, region Väst.
Han säger att han inte kan gå in i detalj på vad som gör att man anmäler, eftersom det råder förundersökningssekretess i ärendet. Men man har konstaterat brister i arbetet i förhållande till det regelverk som finns.

Skadad låsanordning trolig orsak

Vid olyckan hade kranföraren ställt ner den elva meter långa pålen på pråmen där han arbetade och hade för avsikt att lägga den ner. När han påbörjat detta gled sannolikt lyftbandet ur lyftkroken och träpålen föll rakt mot honom. Arbetsmiljöverkets utredning visade att den troliga orsaken till att det kunde ske var att låsanordningen till lyftdonet på något sätt var skadad. En bidragande orsak till olyckan kan också vara hur pålen lades ner. Nu är det upp till åklagaren att ta ställning då det gäller ansvaret för olyckan och eventuellt åtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolycka till åklagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig