info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolycka kan leda till åtal

I maj 2010 omkom två arbetare, far och son, i en olycka då de skulle inspektera ett gruvschakt vid LKABs Malmbergsgruva. Nu riskerar fyra företag åtal.

LKAB och ytterligare tre företag, däribland NCC som hade huvudentreprenaden, riskerar åtal för vållande till annans död. Tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD, skriver att det rättsliga efterspelet har dröjt men att miljöåklagaren Stig Andersson nu har delgivit de inblandade företagen gärningsbeskrivningar inför eventuella åtal.
– LKAB äger arbetsplatsen och har ett övergripande ansvar men arbetsmiljölagen täcker in allas oaktsamhet. Det är sällan ett enda företags ansvar när något går fel, säger Stig Andersson till NSD.
Senast den elfte april ska företagen ha lämnat in yttranden.
Olyckan inträffade den 18 maj 2010. En 52-årig man och hans 21-årige son befann sig i en personkorg som hissades ner i gruvschaktet med en mobilkran. Korgen släppte från fästet och föll ner i schaktet, båda männen omkom. LKABs utredning visade att en brytare som skulle hindra att linan till korgen löpte ut för långt, inte aktiverades.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolycka kan leda till åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig