info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödliga gaser från svetsrök

Svetsning kan leda till dödliga sjukdomar och påverka fertiliteten. Nu finns riskerna kartlagda, liksom hur man kan skydda sig.

Riskerna är stora för den som utsätter sig för svetsrök. Några av de sjukdomar som kan drabba svetsare är; cancer, hjärtinfarkt, stroke, astma, besvär i luftvägarna, kronisk obstruktiv lungsjukdom( KOL) och påverkan på nervsystemet.
-Problemet är att det vid svetsning bildas mycket små partiklar som når långt ner i luftvägarna, säger Bengt Sjögren. Han är specialist i yrkesmedicin vid Institutet för miljömedicin och har på uppdrag av Arbetsmiljöverket gjort en kunskapssammanställning om farorna med svetsning. Riskerna är olika beroende på svetsmetod och vilket material som används.

Viktigt med skyddsutrustning

I Sverige uppskattas 20 000-25 000 personer arbeta som svetsare. Många fler, cirka 250 000 personer, svetsar i sitt yrke utan att kalla sig svetsare. I byggbranschen svetsar bland andra vvs-montörer och montörer som arbetar med stålkonstruktioner.
Rapporten går också igenom hur man kan skydda sig, genom att arbeta på rätt sätt och med rätt sorts utrustning.
– För att minska riskerna med svetsning är det viktigt med kunskap, ventilation och skyddsutrustning, tycker Bengt Sjögren.
Han anser att alla svetsare bör använda personligt andningsskydd och samtidigt använda punktutsug för att suga bort röken så att den inte sprider sig till resten av lokalen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödliga gaser från svetsrök

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig