info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det skulle inte kunna hända"

-Det skulle inte kunna hända, sa betongarbetaren Tord Boija, en av de överlevande från formraset vid brobygget över Älandsfjärden. Han vittnade i rätten om sina upplevelser från raset. De finns hela tiden med honom.

Formraset den 21 maj 2008 tog två byggnadsarbetares liv.Tre byggnadsarbetare skadades. De tre överlevande arbetskamraterna vittnade om vad som hände och hur det påverkat dem under onsdagens målsägandeförhör i tingsrätten i Härnösand.
Konstruktionen för formen höll inte, vilket var orsaken till raset. Formens knektar var för klena i förhållande till hur konstruktionen stabiliserats med förstärkningar .
-Det såg klent ut, det gjorde det ju, men det skulle ju hålla, sa en av arbetskamraterna.
-Jag tror aldrig jag varit på ett brobygge där det varit så långt mellan knektarna, sa Tord Boija.
-Men det var svårt för mig att bedöma grovleken på knektarna. Man trodde det var testat och klart. Man litar ju på folk.

Hände första gjutdagen

Olyckan hände den första gjutdagen på järnvägsbron. Tord Boija beskrev det som en vanlig arbetsdag. Men plötsligt inträffade det som inte fick ske.
-Det går fruktansvärt fort. Jag kände hur det gungar till. Då såg jag hur det gav med sig. Jag var vid medvetande när jag föll. När jag slog i backen svartnade det. När jag vaknade till gjorde det fruktansvärt ont.
Han insåg direkt allvaret i händelsen och han fick hjälp att komma ifrån nedslagsplatsen, på grund av risken för fortsatta ras.

Obegripligt

Tord Boija blev allvarligt skadad och kan inte jobba som byggnadsarbetare längre. Nu arbetar han istället med arbetsmiljöfrågor inom Skanska. Han säger att han bär händelsen med sig och att han blivit extra påmind de senaste dagarna. Det är som en film som spelas upp. Han har frågat sig många gånger efteråt hur det kunde gå så snett.
-Det här borde inte kunna hända. Det är egentligen obegripligt med tanke på hur länge man byggt broar.

Tänker på kamraterna

Hans tankar går idag till de arbetskamrater, Ingemar Wiklander och Jyrki Pietarila, som förlorade livet, till anhöriga och arbetskompisar som på olika sätt drabbades av olyckan.
-Men man kan inte göra något åt det. Det är jobbigt att tänka på.
Tord Boija arbetade under olycksdagen tillsammans med Daniel Jakobsson, då 17 år, som var praktikant på bron.
Han var också en av dem som vittnade om händelsen. Han blev skadad och har fortfarande vissa besvär. Men han arbetar idag som byggnadsarbetare. Bara en kort tid efter olyckan var han tillbaka och jobbade vid brobygget.
-Det var inte roligt men jag kände att jag behövde göra det för att gå vidare, sa han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det skulle inte kunna hända"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig