info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det kan vara svårare att ställa krav"

Sergej Budajev blev nyligen det första skyddsombudet i bemanningsföretaget ExpanderaMera. Enligt fack och arbetsgivare är han den förste med uppdraget i byggbemanning.

Hur är det att vara det första skyddsombudet i ett byggbemanningsföretag?
– Det känns kul. Nu vill jag uträtta mycket. Jag ska gå kurs och lära mig mer om hur jag kan arbeta som skyddsombud och organisera upp jobbet. Jag är intresserad av arbetsmiljö och säkerhet och av att hjälpa mina arbetskamrater.
Vad gör dig till ett bra skyddsombud?

– Jag har varit snickare i hela mitt liv och har nu jobbat i flera år i bemanningsföretag.Jag kan hjälpa till med svåra frågor och jag är inte rädd att tala för hela vår grupp om det är problem. I Kazakstan, som jag kommer ifrån, var jag arbetsledare och hade ansvaret för säkerheten på byggarbetsplatser.
Vad är annorlunda med att vara skyddsombud i ett bemanningsföretag?

– Man flyttar ju mellan arbetsplatserna och får på det sättet en lite osäkrare roll. Det tar tid att komma in i jobbet. Då kan det vara svårare att ställa krav och veta sina rättigheter. En del av mina kollegor vågar inte säga ifrån på kontoret om det är dålig säkerhet, men då kan de vända sig till mig. Det tycker både jag och min arbetsgivare är viktigt, vi diskuterar dessa frågor i skyddskommittén.
Hur kommer ditt uppdrag att se ut?

– Jag ska värna om arbetsmiljön för oss som är bemanningsanställda och samarbeta med de andra skyddsombuden, från andra företag, ute på byggena.
Kräver arbetsplatserna mer av er som jobbar med bemanning?
– Ja, ganska ofta stressar de oss genom att be oss göra jobbet på korta tider. Samtidigt gillar jag att jobba med bemanning för man byter arbetsplatser och arbetskamrater. Vissa fastanställda får ju gå och gipsa hela livet.
Vad hoppas du åstadkomma?

– Att fler tänker på skyddet. Att få bättre samarbete mellan fast personal och bemanningsanställda. Och så vill jag få fler att förstå hur viktigt det är att vara med i facket för att vi ska kunna driva frågor om bra arbetsmiljö.
Vilka är de största arbetsmiljöproblemen?

– Det finns damm och fallrisker hela tiden. Vi måste arbeta för att bekämpa dem. Jag vill också få folk att bli bättre på att använda skyddsutrustning. Men det är inte bara fråga om säkerhetsjobb, utan det kan också vara en del kontaktproblem mellan inhyrda och folk i ledningen på projekten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det kan vara svårare att ställa krav"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig