info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det har begåtts allvarliga fel"

Åklagaren beslöt att inte väcka åtal efter dödsolyckan där Christian "Chrisse" Wikström förlorade livet. Nu begär både Arbetsmiljöverket och hans mamma en överprövning av beslutet.

– Vi anser att det begåtts allvarliga fel, där ansvarsfrågan behöver utredas i en domstol, säger Andreas Tidström, jurist på Arbetsmiljöverket i Stockholm.
Montören Christian Wikström, 26 år, dog i maj 2011 efter ett trappras vid ett kontorsbygge i den nya Arenastaden i Solna. Kammaråklagare Gunnar Jonasson som lett utredningen beslöt nyligen att inte väcka åtal, eftersom han inte ansåg sig kunna styrka brott.
Bland annat motiverade han beslutet med att man inte kunde bevisa hur det kom sig att Christian Wikström hamnade i rasmassorna.
Arbetsmiljöverket som utrett olyckan anser dock att flera allvarliga felaktigheter har lett fram till raset och olyckan. Därför gjorde verket tidigare en åtalsanmälan till åklagaren och under måndagen begärde verket att åklagarens beslut ska överprövas av högre instans.
– Vi anser att förundersökningen inte skulle lagts ner utan fullföljts hela vägen till domstolen, säger Andreas Tidström.

Oroad över säkerheten

Han vill dock inte gå in på vilka felaktigheter Arbetsmiljöverket hittat.
-Tas frågan upp igen råder förundersökningssekretess och jag vill inte föregå det, säger han.
Också Christian Wikströms mamma, Bittan Andersson, har begärt en överprövning. Som Byggnadsarbetaren tidigare berättat blev hon bestört när åklagaren lade ner förundersökningen om olyckan som tog hennes sons liv.
-Jag anser att åklagaren har lagt fokus på helt fel saker. Det har begåtts alldeles för mycket fel på arbetsplatsen och detta har lett till olyckan. Det är alldeles för många frågetecken i utredningen, säger hon.
Hennes son var djupt oroad över säkerheten på bygget och hon berättar att han och hans kollegor före raset försökt slå larm om allvarliga fel.
– De ansvariga företagen måste stå till svars, säger Bittan Andersson

Rasade plötsligt

Då olyckan hände arbetade Christian Wikström åt en underentreprenör på bygget. Han stod på tionde våningen i ett av husen till kontorsbygget. En kran hade just lagt på en förtillverkad betongdel till trappan då trappdelarna rasade med en dominoeffekt. Christian föll 28 meter och hamnade delvis under rasmassorna. Han skadades så illa att han senare avled. Ytterligare en byggnadsarbetare blev skadad i olyckan.

Vid en överprövning tar först den enskilde åklagaren ställning till om det framkommit nya uppgifter som gör att han ändrar sitt beslut. Sker ingen ändring går ärendet vidare till en överåklagare för bedömning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det har begåtts allvarliga fel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig