info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är inget alternativ"

"Hemskt och bedrövligt" säger Svenska Fotbollsförbundets ordförande om arbetarnas villkor i Qatar. Men att inte kämpa för en blågul plats i VM-slutspelet där är inte aktuellt.

Förra veckan publicerade Byggnadsarbetaren ett reportage från Qatar, om hur arbetarna som bygger inför fotbolls-VM 2022 börjat organisera sig. Det är från ett utgångsläge där fackligt medlemskap inte är tillåtet, där arbetarna riskerar sina liv på byggena och arbetsgivarna har enorm makt över deras situation. Vi har frågat Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vad han tänker och känner inför situationen för arbetarna i Qatar.
– Det är hemskt och det är bedrövligt. Alla former av kränkningar när det gäller både mänskliga rättigheter och levnads- och arbetsvillkor är ju naturligtvis helt uppåt väggarna.
Var du beredd på att det skulle kunna uppstå en sådan situation när Qatar blev aktuellt som värdland för VM?
– Ja absolut.
Vad tycker du då om att ett land med den situationen är aktuellt som värdland?
– Jag tycker det är fel.
Har ni någon gång tvekat om att alls delta i ett VM i Qatar?
– För det första är det 2022, vi börjar kvalspela 2020 till det här världsmästerskapet. Vi vet ju inte om vi är där.
Man skulle ju kunna välja bort kvalet om man ändå inte vill dit.
– Men då får vi nog lägga ner vår verksamhet, för kvalet spelar vi ju hemma i Europa mot europeiska motståndare. Vi kommer bli uteslutna om vi inte deltar i kvalspel, så det är inget alternativ.
Finns det någon gräns där ni faktiskt inte skulle delta i ett världsmästerskap?
– Den gränsen går när FN och vår egen regering i form av utrikesdepartement och andra säger att vi inte ska delta, eller när Fifa säger att vi inte ska delta. Men är det ett land där vi idkar affärer i övrigt från svensk sida och som FN inte har sanktioner emot, då deltar vi.
Hur har ni agerat för att det ska bli så anständiga villkor som möjligt för arbetarna i nuläget i Qatar?
– Genom att vid alla tillfällen när vi möter företrädare för Fifa, och tillsammans med våra europeiska kolleger, sätta press på Fifa så att de sätter press på de Qatariska myndigheterna.
Karl-Erik Nilsson konstaterar att beslutet om att lägga VM i Qatar fattades 2010 och att det då var Fifas, Internationella fotbollsförbundets, styrelse som tog beslutet på egen hand. Sedan dess har beslutsprocessen ändrats så att hela kongressen väljer värdland.
– Det innebär att vi också är med i beslutsfattandet, säger han om framtida beslut.
Karl-Erik Nilsson säger att Fifa också arbetat för att stärka efterlevnaden av internationella konventioner. Samtidigt tycker han att Fifa kunde ha agerat mer. Han menar att Svenska Fotbollsförbundet tryckt på för det. Han lyfter också fram att man haft dialog med LO om vad som är rimliga ståndpunkter inför stora mästerskap.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är inget alternativ"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig