info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det är ett folkmord”

Sjukdomar, missbruk och prostitution följer i gasledningen Camiseas spår som Skanska har arbetat med sedan början av 2000-talet. Men det är inte det enda kontroversiella projekt som företaget har varit inblandat i. I Ecuador hjälpte företaget till med oljeutvinning i en nationalpark.

Julio Ibanez och hans kollega Isrrael Quise tar emot inne i ett kalt mötesrum på Aideseps kontor i distriktet La Victoria, Lima. De jobbar på Perus största organisation för ursprungsfolks rättigheter och håller just nu på att organisera en protestaktion för att stoppa utbyggnaden av Camisealedningen.
– Bygget av gasledningen har gett samma effekter som när spanjorerna kom hit på 1500-talet. Indianerna i djungeln smittas av mässling och andra sjukdomar av arbetarna och dör, säger Isrrael Quise som arbetar som antropolog.

Hamnar i krig

Han berättar hur gasledningen går rakt genom ett reservat med det svåruttalade namnet Kugapakori-Nahua-Nanti där det fortfarande lever indianstammar som aldrig har varit i kontakt med civilisationen. Camisealedningen har lett till att folken i reservatet tvingats flytta på sig och på så sätt hamnat i krig med varandra om jaktmarker.
– Dessutom påverkas de grupper som lever nära gasledningen. Missbruk och prostitution är vad Camisea för med sig, säger Julio Ibanez.

”Varje företag är ansvarigt”

Liknande kritik har förts fram mot ett annat projekt som Skanska har arbetat med: Oljeprospekteringen i Ecuadors nationalpark Yasuni i början av 2000-talet.
– Det som pågår längs Camisea och det som hände i Yasuni är ett långsamt folkmord. Även om huvudansvaret ligger på respektive regering är alla företag som väljer att arbeta med de här projekten medskyldiga, även Skanska, säger Julio Ibanez.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det är ett folkmord”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig