info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är bedrägeri"

"Det är rent för jävligt" säger Gunnar Wigenstam, centralt skyddsombud på vvs-företaget Imtech, om vibrationsdämpande handskar som riskerar att invagga byggjobbare i falsk säkerhet.

Byggnadsarbetaren skriver idag om så kallade vibrationsdämpande handskar. Arbets- och miljömedicin i Lund slår larm om att handskarna inte hjälper, och i stället riskerar att invagga byggnadsarbetare i en falsk säkerhet. Arbets- och miljömedicin i Lund har märkt en ökad tillströmning av patienter med vibrationsskador de senaste åren.

”Hellre bättre maskiner”

-Inom Imtech använder vi inte såna här handskar utan satsar på maskiner som vibrerar så lite som möjligt, säger Gunnar Wigenstam, centralt skyddsombud på VVS-företaget Imtech.
Han menar att det är ett slags bedrägeri, att tillverkare av den här typen av handskar går ut med information om att handskarna skyddar mot vibrationer.
-Samtidigt följer tillverkarna lagstiftningen och de EU-krav som gäller. Man kan inte heller klandra arbetsgivarna för deras okunskap. De tvingas ju förlita sig på informationen från tillverkarna.

”De luras”

Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, anser att tillverkarna luras i sin reklam.
-Vi har vetat det i tio år, att vibrationsdämpande handskar inte skyddar i den utsträckning som reklamen gör gällande, ändå går man ut med ensidig information och man berättar inte helheten. Och den enskilde har inte bakgrundskunskaper, så här lurar man faktiskt individerna extremt mycket, säger Thomas Kullberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är bedrägeri"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig