info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Debatt om dödsolyckorna

Det började med uttjänta arbetshandskar och slutade med en debattartikel från arbetsmarknadsministern. Byggnads kampanj mot dödsolyckor är i full gång.

För tre dagar sen skrev byggnadsarbetaren och skyddsombudet Kent ”Renen” Johansson en artikel på SVT Debatt. Där anklagar han alliansregeringen och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström för att smita ifrån sitt ansvar för arbetsmiljön. Samtidigt pågår Byggnads kampanj Handen är kastad (det hela startade i Handens medlemskrets utanför Stockholm). Byggnadsarbetare uppmanas att skicka in sina gamla handskar till ministerns kansli som en symbol för de 111 byggnadsarbetare som dött de senaste tio åren.

Svårare att utföra jobbet

Kent Johansson skriver i sin artikel bland annat att personer som arbetar med arbetsmiljöfrågor har fått svårare att utföra sitt jobb – mycket beroende på att regeringen har skurit ner på antalet inspektörer på Arbetsmiljöverket. Dessutom har Arbetslivsinstitutet och den forskning som bedrevs där lagts ned. Han avslutar sitt inlägg med att kräva en fördubbling av antalet arbetsmiljöinspektörer.

”Alla som vill jobba ska kunna göra det”

Hillevi Engströms replik kom snabbt: ”Alliansens mål är att alla som kan och vill jobba ska kunna göra det. Ordning och reda och schyssta arbetsvillkor ska gälla på svensk arbetsmarknad”.
Hon fortsatte med att berätta att regeringen har infört nya regler för byggnadsarbete. Ansvaret för arbetsmiljön ligger i dag tydligare på byggherren. Skyddsombud har också fått större möjligheter att agera till förmån för byggnadsarbetare.

Fotnot: I nästa nummer av Byggnadsarbetaren som kommer ut den 24 april intervjuas både Kent Johansson och Hillevi Engström angående dödsolyckorna i byggbranschen.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Debatt om dödsolyckorna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig