info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De bygger höghus i jätteballong

Snön är blöt och vindarna hårda. Värsta byggvädret med andra ord. Men vid Grönbos bygge i Skellefteå behöver arbetarna inte bry sig. Här byggs det fem våningar höga punkthuset inne i en jättelik ballong.

Arbetsmiljön för byggjobbarna förbättrats, inte minst uppe i norr. Foto: Bertholof Brännström

– Härinne är allt torrt och fint. Att jobba under ett sånt här väderskydd är helt ofelbart, säger Robert Lundström och skjuter fram ett paket med prefabricerade väggelement.

Han är anställd av Stenbackens Trähus som i sin tur är delägare i byggbolaget Grönbo AB. Det är Grönbo som sedan ett år tillbaka bygger de fem punkthusen på Södra Karlgård i Skellefteå.

Alla under det Globenliknande väderskyddet.

Robert har nyss tagit in elementen via den åtta meter djupa sluss som förhindrar att lufttrycket härinne sjunker när material ska in till bygget. Ena dörren i slussen måste alltid vara stängd för att inte hela tältet ska säcka ihop.

– Det har hänt några gånger, men är egentligen ganska odramatiskt. Tältet lägger sig på kranarna och är bara att blåsa upp igen, säger Grönbos vd Mattias Henriksson som den här dagen kör traktorn som lyfter upp byggdelarna på rampen.

Väderskyddet är av samma typ som de gröna och bulliga plasttält som många av oss idrottat i. Fast det här är vitt och högre. Den kraftiga tältduken hålls uppe av ett övertryck, vilket innebär att varken stag eller ställningar behövs. Det gör också upp- och nedmontering betydligt enklare än för andra typer av väderskydd.

Grönbo började använda ballongtältet vid sina byggen 2017 och den här uppställningen är den nionde i ordningen. Både Robert och Mattias konstaterar att man blivit betydligt duktigare på monteringen.

– Första gången i Piteå tog det fyra veckor att sätta upp, minns Mattias. Numera är vi nere på några dagar, inklusive förberedelserna.

”Det bästa med ballongtältet är att regn och snö helt stängs ute”, säger Robert Lundström. ”Bra både för oss som jobbar och för byggmaterialet.”

Att arbetsmiljön för byggjobbarna förbättrats, inte minst uppe i norr med långa och ibland hårda vintrar, är helt klart. Men egentligen var syftet med att bygga under väderskydd ett helt annat.

– Min kollega Anders Eriksson på Glommershus funderade på hur vi skulle kunna industrialisera byggandet av flerbostadshus. När man bygger flera våningar är modulsystem inte lämpliga, eftersom det då hela tiden måste täckas över, säger Mattias.

– Så vi började undersöka det här med ballongtälten och efter en dialog med en tillverkare i USA gjorde vi slag i saken. Sedan 2017 bygger vi bara på det här sättet.

Till skillnad från många andra byggbolag utgår alltså Grönbo helt från väderskyddet när man planerar sina projekt. Det är ingen fördyrande post längst ner i kalkylen, utan en förutsättning.

– Ser man det som en extrakostnad, blir det också lätt att stryka. Vi tänker tvärtom, säger Mattias.

Tältet har många fördelar jämfört med konventionella väderskydd – till exempel att kranarna finns redan inne under duken och att man aldrig behöver öppna upp för att lyfta in material. Men det finns förstås också begränsningar, inte minst yt- och volymmässigt.

– De punkthus vi just nu bygger är ritade efter väderskyddet. I princip utnyttjar vi exakt den kapacitet som tältet har vilket gör det hela mycket effektivt.

Några gånger har det dock varit lite väl trångt längst upp. Igentejpade revor på tältduken vittnar om skador som orsakats när kranen touchat. Men duken är kraftig och går att laga, så ännu håller den.

Högre effektivitet är alltså en av fördelarna med ballongtältet. Allt finns på plats och i användbart skick, från verktyg och maskiner till material. Inga långa ställtider med förflyttningar till förråd och tunga presenningar som ska dras över känsligt material.

Men fördelarna är fler, menar Mattias Henriksson:

– Produktiviteten och resursutnyttjandegraden blir betydligt högre. Visst kostar tältet en hel del – driften går väl på tretusen i månaden – men det betalar sig många gånger om.

Och på köpet blir alltså dessutom byggnadsarbetarnas arbetsmiljö bättre. Alla vi pratar med under besöket är nöjda med det skydd som ballongtältet ger. Även om det inte är som att jobba inomhus.

– Det är ju lika kallt härinne som ute. Så man måste vara klädd som om man jobbade utomhus, säger Jonatan Berglund och fortsätter:

– Men vi slipper ju regn och snö. Enda problemet är att det ibland lägger sig alldeles för mycket tung snö på tältduken. En period förra vintern vägde snön mer än själva tältet, minns han.

Jonatan lyfter just nu upp några av väggelementen till den fjärde och översta våningen. De ska nu monteras innan det översta bjälklaget ska på.

Med fjärde våningen på gång börjar höjden kännas för Jonatan Berglund. Den femte byggs utomhus och lyfts på när ballongtältet rivits.

Därefter måste ballongtältet bort innan taket med vindsvåningen kan lyftas på plats. Detta byggs just nu utomhus, alldeles intill den vita ”globen”.

En av dem som inte får jobba under väderskydd är plåtslagaren Kristian Marklund, som lägger plåt på punkthusets tak, bara några meter från tältet. Det är blåsigt och blött.

– I går var det kallt och fint, men en sån här dag, med blötsnö och regn, hade man ju gärna varit därinne, säger han och nickar mot tältingången.

Byggprojektet på Södra Karlgård i Skellefteå är snart klart. De fem punkthusen rymmer 57 lägenheter som Grönbo successivt har överlämnat till den bostadsrättsförening man varit med om att bilda.

Nu ska det vita ballongtältet monteras ner. Senare i vinter bär det av söderut, till Stockholmsområdet. Då får stora Globen en mindre konkurrent. Till byggjobbarnas glädje.

Text & Foto: Bertholof Brännström

Ballongtältet
  • Tillverkat i USA med måtten 37 x 37 meter, alltså närmare 1 400 kvadratmeter.
  • Duken är av kraftig PVC-plast och väger 5,5 ton.
  • Formen är ”toppig” med en innerhöjd på närmare 19 meter.
  • Hålls uppe enbart av övertryck, skapat av en kraftfull, eldriven fläkt.
  • Slussar för både personer och materiel säkrar att lufttrycket bibehålls. Med öppen sluss börjar tältduken säcka ihop redan efter 10–15 minuter.
  • Tältduken dras över den gjutna plattan över kranarna. Hålls på plats av ca 250 ton betongblock runt om.
  • Förberedelserna tar flera dagar, men att blåsa upp tältduken går på några timmar.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De bygger höghus i jätteballong

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig