info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Datainspektionens beslut överklagas av Byggnads

Byggnads ska överklaga Datainspektionens beslut till länsrätten i Stockholms län. – Beslutet innebär att risken för att inte rätt lön betalas ut blir större, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Datainspektionen fattade idag beslutet att det är ett intrång i den personliga integriteten att Byggnads behandlar löneuppgifter från icke-medlemmar. Kollektivavtalet strider mot personuppgiftslagen (PUL).
Byggnads kommer däremot att fortsätta att granska oorganiserade medlemmars löneuppgifter, även om man inte har tillgång till namn och personnummer.
I beslutet står det nämligen att ”personuppgiftslagen endast reglerar behandling av personuppgifter och att det därför finns möjlighet att lämna ut statistik och avidentifierade löneuppgifter till fackföreningen”.
– Visst kommer det att försvåra vårt arbete när vi inte har tillgång till namn och personnummer. Vi måste ändra vårt arbetssätt och ha mer platsgranskning, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
Hans uppfattning är att beslutet innebär att risken för att inte rätt lön betalas ut blir större, vilket den utländska arbetskraften kan drabbas av.

Bo Antoni, Sveriges Byggindustriers vd, säger att Datainspektionens beslut är i enligt med vad Sveriges Byggindustrier befarade under avtalsrörelsen i våras.
– Nu ska vi ta kontakt med Byggnads och diskutera kollektivavtalet, eftersom vi har ett avtal som inte är tillåtet enligt Datainspektionen, säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier.
Byggnads kommer nu att överklaga beslutet från Datainspektionen till länsrätten i Stockholms län.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Datainspektionens beslut överklagas av Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig