Därför vallfärdar folk till jättebygget: "Roligt jobbet uppmärksammas"
Byggnadsarbetarna som jobbar med Växjös nya stations- och kommunhus har vant sig vid att visa upp sitt jobb. Runt 1 000 personer har hittills vallfärdat dit för att titta på Skanskas jättebygge i trä.
Ett jättestort vitt väderskydd, tronar i centrala Växjö. Under detta döljer sig ett 16 400 kvadratmeter stort bygge, Växjö station- och kommunhus, med en stomme av trä. Det har fått en lång rad besökare att strömma till.
Skanskas arbetsplatskoordinator Johanna Loeb, har haft fullt upp med att boka in nya besökare.
Det startade i våras men tog riktigt fart efter semestern.
– Vi har haft cirka 1 000 besökare efter semestern. Vi har fyra fasta tider i veckan för projektbesök och de är fulltecknade flera månader framåt. Det är fullbokat till midsommar i alla fall.
Vad är det som lockar med bygget?
– Dels är det ett så stort trähus, sju våningar högt och hundra meter långt, dels har det en glasfasad som väcker stort intresse. Många är också intresserade av väderskyddet, så det är en kombination av allt, trähus, glas och väderskydd. Lokalt kommer man också hit för att det är ett kommunhus, det är skattepengar som används, säger hon.
Kommunen kommer dit med många grupper, med folk som sedan ska jobba i lokalerna. Men även olika organisationer och företag vill se hur bygget utvecklas och vad som händer under tältduken. Det är mycket besök från fastighetsbolag, arkitektkontor och även konkurrenter till Skanska kommer.
– Vi vill att branschen ska utvecklas då det gäller träbyggnation, säger Johanna Loeb.
Träkonstruktionen till den miljöklassade byggnaden är hämtad från Österrike och har byggts ihop i tre etapper. Fasaden pryds av stora fönsterpartier och dekorglas. Det jättelika väderskyddet kommer från ett danskt företag.
– Det är det största väderskyddet som leverantören gjort i Sverige, säger Johanna Loeb.
Målet med detta är att skydda träkonstruktionen mot fukt under byggtiden men det skyddar också byggnadsarbetarna mot regn och oväder. Det har också gjort att man kunnat starta med installationer tidigare än vanligt. Eftersom jobbet pågår under en tältduk görs alla lyft av byggmaterial med traverser.
Fredrik Jonasson, på Bravida, ventilationsmontör sedan 28 år, har vant sig vid att ha besökare som kollar in hans jobb.
– Det är exceptionellt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.
Påverkar det ditt arbete?
– Nej inte nämnvärt, det är ju så stort och de går ju bara förbi och tittar. Det är roligt att jobbet uppmärksammas. Och det talas mycket om bygget i Växjö. Mina kompisar på fritiden skulle gärna komma hit, berättar han.
Han tycker att det är en fördel att jobb under tak.
– Och det är speciellt att jobba med trä. I mina ögon gör det jobbet lättare man slipper använda slagborren, säger han.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.