info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför rasade betongelementet

Upphängningen var underdimensionerad. Det visar utredningen om hur ett 30 ton tunt betongelement kunde rasa från Sundsvallsbron i augusti, skriver Sundsvalls Tidning.

– Nu ska det åtgärdas av konstruktören och det kommer vi att övervaka noga, säger projektledaren Magnus Lundberg på Trafikverket till Sundsvalls Tidning.
Det var i augusti som ett 30 ton tungt betongelement föll från den nybyggda Sundsvallsbron och krossade en bil. Därefter togs ytterligare två element, uppsatta på samma sätt, ned från bron av säkerhetsskäl. De tre elementen hade inga bärande funktioner.
Nu är konstruktören JVS klar med sin utredning som kompletterats av Trafikverket. Sundsvalls Tidning skriver att en anledning till händelsen var en för enkel beräkningsmodell, som gjorde att upphängningen blev underdimensionerad.
Betongelementet saknade markkontakt och var fäst med fyra bultar i en balk, utredningen kommer fram till att det var för få bultar. Felet upptäcktes inte när ritningarna kvalitetsgranskades.
Dessutom gjorde svårigheter med att montera elementen att montörerna anpassade konstruktionen i efterhand, utan att konstruktör och beställare informerades.
Magnus Lundberg säger att man inom en månad ska ha svar på hur felen ska åtgärdas, klart är att konstruktören ska stå för kostnaderna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför rasade betongelementet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig