Därför målar Wilma i oljud och dåligt ljus
Hon kan ha två radioapparater på med högt ljud och olika program. Hon ser till att ljuset är dåligt när hon målar. Det finns en anledning.
10-15 september hålls Yrkes-VM, i Lyon, en av världens största tävlingar. 25 personer ingår i Sveriges yrkeslandslag. En av dem är Wilma Engelbrektsson, 20 år, från Lidköping.
Var jobbar du idag?
– Just nu jobbar jag inte på något måleri för vi blev varslade i höstas. Utan idag jobbar jag på en gård som har glassproduktion och hönor. Vid sidan av har jag ett eget företag där jag utför måleriarbeten ett par dagar i veckan.
Du ska delta i Yrkes-VM, hur kom du dit?
– Jag vann SM i Växjö 2022. Då kom jag och en tjej från min skola etta och tvåa. I våras vann hon Yrkes-SM när jag var med bara för att träna. Allt har blivit lite förskjutet med tävlingarna på grund av pandemin, så därför tävlar jag i VM först nu.
Hur kommer det sig att det gått så bra för er från De la Gardie gymnasiet?
– Några orsaker tror jag är att vi har bra lärare, bra undervisning och små klasser.
Hur känns det att få delta i VM?
– Det kommer att bli spännande. Det är lite stressigt för vi vet i stort sett inget om det som kommer. Förut har man fått all information ungefär tre månader innan men i år har de bestämt sig för att inte göra så för att jämna ut spelplanen lite. För vissa länder kan annars heltidsanställa yrkesmålare som tränar på momenten inför VM på heltid. Den möjligheten har inte vi. Jag får göra så mycket jag kan vid sidan om mina jobb.
Vad tror du blir avgörande i tävlingen?
– Jag tror att det som egentligen avgör på en sådan tävling är inte hur bra man är som målare utan hur bra man löser problem. För det blir alltid problem, att färgen torkar för fort eller för långsamt eller att den inte täcker, att det bli damm i färgen eller är ett hål i väggen. Det är alltid någonting och då måste man fixa det. Man kan inte bara ha pluggat in allt och köra på vad man tänkte först.
Så du måste bara vara i stunden och vara lugn?
– Ja försöka andas och försöka lösa det och gå vidare. Jag vet vilka moment som ingår men inte vad de innehåller. Så jag får försöka att så länge fokusera på det jag vet och på hur jag ska lägga upp det när uppgifterna väl kommer.
Vad är det för moment?
– Tapetsering och snickerimålning på foder, lister och dörr. Det är ett sprutmoment på dörren, där innerpanelen ska sprutas. Sedan är det ett rutnät, en skalritning, där du ska få upp allt i rätt skala och med rätt färg på väggen. Sedan är det ett hastighetsmoment där det ingår att vi ska bryta färg och sedan finns ett fritt dekorationsmoment.
Hur övar du?
– Jag övar inne på min gamla skola och försöker göra så mycket jag kan. Jag har uppgifter från andra tävlingar som jag övar på, bland annat då det gäller snickerimålning och skalritningar. När jag tränar försöker jag att ha dåligt ljus och mycket ljud runt mig, för att få upp svårighetsgraden och öva på koncentration inför tävlingen. Jag kan ha två radioapparater på samtidigt.
Andra deltagare som tillhör bygg i Yrkes-VM är: Daniel Löwing, möbelsnickare, Tidaholm, vars bror tidigare varit med, Frida Malm, Piteå, plattsättare och Gustav Weber, fordonslackerare, Falköping.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.