info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför heter byggfirmorna Helrör och Kebab

Rörmokarfirman "Helrör" och byggföretaget "Kebab" väcker uppmärksamhet. Men bara på ett positivt sätt.

Byggfirmorna heter Kebab och Helrör
Rörmokaren Jon Vallin driver företaget Helrör. Foto: Mostphotos/Privat

Södergårdens helrör AB drog igång sin verksamhet 2015, men för cirka två år sedan skapade ägaren Jon Vallin en ny logga som har vissa likheter med en stor svensk vodkaproducent.

Under loggan står det numera ”Gänga och kröka är vår business”. Kommentarerna har haglat.

– Det är ju det vi rörmokare gör, så jag tycker det passar bra. 99 procent tycker bara det är roligt. Den är precis lagom framåt för att folk inte ska bli stötta, säger Jon Vallin.

LÄS ÄVEN: Svindålig stämning i byggboden

Under den tid som loggan har funnits är det enligt Jon endast ett fåtal kunder som inte fällt en kommentar.

– Den går hem hos i stort sett alla. Om det finns någon som inte klarar av det här är jag inte rätt rörmokare. Och då finns det ju alltid andra rörfirmor att ringa istället.

Byggfirmorna Helrör och Kebab väcker uppmärksamhet.
Helrörs firmabil. Foto: Privat

”Vi var före kebaben”

En annan byggfirma som brukar få kommentarer för sitt namn är Knut Edstrands Byggnads AB, med förkortningen ”Kebab”.

– Vi har alltid hetat så, sedan min farfar Knut grundade företaget. Det hade kanske varit ett dåligt namn om vi gjort dåliga jobb. Men vi har hållit fanan högt, så det är bara positivt. Folk kommer ihåg oss tack vare namnet, säger Knuts barnbarn Jonas Edstrand som idag driver företaget tillsammans med sin farbror.

LÄS ÄVEN: Byggjobbarna riskerar storböter: 4 500 kronor för en öl

Så det finns ingen koppling till maträtten Kebab?

– Nej, 1961 när firman startade fanns det ju inte kebab i Sverige. Vi var först.

Bjuds det på kebab när det är företagsfest?

– Det kan det bli. Jag äter kebab lite då och då, det är gott.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Kebaben till Sverige
  • På 1970 kom kebaben till Europa. Maträtten blev populär i Västtyskland, dit den först kom tack vare turkiska immigranter.
  • Därefter spreds sig maträtten vidare i Västeuropa.
  • Kebaben kom till Sverige på 1980-talet.
  • En av de första ställena var Bromma Kebab och en kebabrestaurang på Sankt Larsgatan i Linköping. Båda öppnade 1981.
  • Idag går det att äta kebab i alla svenska städer.
  • En av de mest populära pizzorna i Sverige är kebabpizza.

Källa: Wikipedia, Schysst käk

VET DU FLER KONSTIGA NAMN?
Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför heter byggfirmorna Helrör och Kebab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig