info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Svindålig stämning i boden – "Du sitter på min plats"

Du har säkert sett SVT Humors vitt spridda klipp om den vresiga byggarbetaren som tillrättavisar den nya kollegan i boden. ”Vet du vem jag är? Du sitter på min plats!” säger veteranbyggaren och muttrar senare att det minsann var bättre förr. Men är det verkligen så här? Paxas det platser i byssjan?

Den vresiga byggjobbaren ur SVT Humors klipp är upprörd: "VET DU VEM JAG ÄR?". Foto: SVT Humor, Lasse Hejdenberg

Snickaren Anders Virtala och målaren Krister Sellstedt har jobbat i byggbranschen i många år.

Anders Virtala.

Anders, du har bevittnat en rejäl utskällning när någon satte sig på ”fel” plats, berätta.

– Ja, vi hade ”en surgubbe” på ett ställe, han blev heligt förbannad när en lärling råkade sätta sig på hans plats. Gubben började blanda in religion i det hela och sa: ”det kanske funkar där du kommer ifrån men serru det funkar inte att sätta sig på någon annans plats här!”. Den unge pojken var min lärling och jag kokade av ilska när jag hörde det. Jag hade velat lappa till honom. Nu hör det till saken att killens styvpappa var produktionschef på bygget. Det konstiga då var att man inte fick yppa något om det som hänt. Hade det varit i dag, hade jag självklart pratat om det.

Vilka platser är populärast i boden?

– Att sitta vid fönstret är det många som vill göra. Ofta är det de som ”tror att de bestämmer, fast de inte gör det, egentligen” som sitter vid fönstret, haha. Jag sitter själv helst närmast utgången, ifall det börjar brinna så att man hinner ut fort.

Så du sitter på änden av bordet alltså?

– Av någon konstig anledning råkar jag alltid hamna vid kaffebryggaren och kylskåpet. Jag blir nån j-a passopp: ”Kan du fixa fram kaffe, kan du … osv”. Jag får jobba fast jag har rast.

Finns det andra platser som är speciella på något sätt?

– Nej, det är framför allt de två fönsterplatserna som är bestämda. Där brukar ofta lagbasarna sitta.

Vad känner du om någon sätter sig på din plats?

– Jag måste medge att det kan vara lite irriterande eftersom jag har mina grejer liggande på min plats, mina glasögon (jag är ju gammal nu), min tidning, min kaffemugg.

Finns det andra oskrivna regler som man bör anpassa sig till?

– Alla blir i princip arga när en ung kille, för det är oftast en ung kille, börjar rasten tidigare, sätter sig vid fikabordet och kollar på sin mobil UTAN att sätta på kaffe! Och man frågar: Varför har du inte satt på kaffe? Han svarar: ”Jag dricker inte kaffe”. Det är väldigt vanligt. Vi tycker att man ska sätta på kaffe om man går in först – för laget.

– Å andra sidan brukar jag inte ta fram ungdomarnas Nocco ur kylen och öppna den åt dem. De dricker ju Nocco med koffein i och vi gubbar dricker kaffe.

Krister Sellstedt.

Krister Sellstedt, var brukar du sitta i boden?

– Jag bestämmer inte själv var jag ska sitta utan det är mitt arbetslag som alltid vill att jag ska sitta längst in mot väggen. Du är bas, du ska sitta där!

Är du nöjd med platsen?

– Allvarligt talat så spelar det ingen roll var man sitter egentligen. Samtidigt, när man är lagbas, så vill man ju ha en viss plats. Man har sin almanacka, sin planering, sina papper.

När ni kommer nya till ett bygge, hur gör du då?

– Då frågar man så klart vilka platser man kan ta. Man frågar dem som varit där längre. Det är en artighetsgrej.


Du läser: Svindålig stämning i boden – "Du sitter på min plats"