info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dåliga villkor på SVT:s VM-bygge

Tolv timmars arbete, sju dagar i veckan. Med risk att bytas ut om man är trött. Så beskriver en arbetare villkoren då Metro skriver om bygget av Sveriges Televisions VM-studio i Rio de Janeiro.

Svt har själva rapporterat om höga olyckstal på VM-byggen i Brasilien. Nu avslöjar tidningen Metro att villkoren är dåliga även på bygget av den studio som Svt ska sända från under fotbolls-VM. Arbetarna uppges slita i mer än 80 timmar i veckan, under hård tidspress.
En byggnadsarbetare som Metro talat med har en tillfällig anställning som ger femton kronor i timmen. Han jobbar tolv timmar, sju dagar i veckan. Han säger att byggnadsarbetare som har blivit utarbetade har slutat och inte fått möjlighet att komma tillbaka.

”Tydligt brott”

– Arbete 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan är ett tydligt brott mot arbetsrätten. Det är helt klart inte acceptabelt, säger Jin Sook Lee vid Internationella bygg- och träfacket, BWI, till Metro.
Byggprojekten inför sommarens fotbolls-VM i Brasilien har kritiserats sedan tidigare. Metro skriver att det har skett nio dödsolyckor samt funnits tydliga säkerhetsbrister på arenabyggen i bland annat staden Sao Paolo.

Svt: ”Fifa har ansvaret”

Svt ska sända från en studio i stadsdelen Copacabana i Rio de Janeiro. De kommer dela studio med ett tiotal andra tv-bolag. Metro har pratat med Max Bursell som är projektledare för SVT:s vm-sändningar.
– Om det stämmer så låter det inte alls bra, säger han om uppgifterna gällande studiobygget.
Han uppger att Fifa, internationella fotbollsförbundet, har ansvaret för bygget.
– Vi har inte haft möjlighet att ha den insynen i deras avtal med de som bygger. Men det här låter absolut som någonting som vi får ställa frågan till Fifa om hur det ligger till, fortsätter han.
Fifa skriver i ett mejl till Metro att de anser att alla arbetare ska behandlas rättvist och med respekt och att de förväntar sig att allt arbete ska utföras lagligt. De hävdar att underentreprenörerna på studiobygget måste följa arbetsrättslagarna för att få betalt.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dåliga villkor på SVT:s VM-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig