info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dålig betong orsakade ras

En månad efter rasolyckan på Lilla Essingen i Stockholm, står bygget fortfarande stilla. - Samtliga valv måste förstärkas med nya balksystem innan vi kan fortsätta, säger Magnus Rehbinder, skyddschef på JM.

Det var den 5 januari i år som ett tak rasade in under en ombyggnation i Luxområdet på Lilla Essingen i Stockholm. 1,6 ton betong föll in och tre personer skadades, varav en blev delvis förlamad på grund av skador på ryggen. Efter olyckan har JM spärrat av arbetsplatsen och gjort noggranna undersökningar av huset.

– Provborrningar har visat
att betongen var av väldigt dålig kvalité. Det var bara tur att inte fler skadades vid raset och att olyckan kom så tidigt. Om vi byggt klart och någon hade flyttat in med ett piano eller något annat tungt, kunde det ha ruskat sönder en mycket större del av golvet/taket och fler hade kommit till skada, säger Magnus Rehbinder, skyddschef på JM.
Hittills har man provat att förstärka två rum och undersöker vilken balkningsteknik som fungerar bäst. Det kommer att ta ytterligare minst en månad innan hela huset är genomgånget och förstärkt.

Det är en kontorslokal, byggd i etapper 1908 och 1928, som nu ska byggas om till bostäder. JM övertog huset från Stockholms kommun i samband med att de köpte hela Lux-området. Enligt Magnus Rehbinder fanns det i handlingarna ingenting som tydde på att huset var av så dålig kvalitet.
Kommunen ville att byggnaden skulle behålla sitt utseende, fasaden fick inte röras.
– Ekonomiskt sett är det mycket bättre att riva och bygga nytt. Det blir alltid konstiga problem vid ombyggnationer och det här kommer att bli fruktansvärt dyrt och ta fruktansvärt mycket tid, säger Magnus Rehbinder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dålig betong orsakade ras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig