info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Citybanan olycksdrabbad

Olycksfrekvensen är 70 procent högre på Citybanan än på det liknande infrastrukturprojektet Norra Länken. Det skriver Svenska Dagbladet.

Den 10 maj inträffade den tredje dödsolyckan på projektet med Citybanan i Stockholm.
Enligt Svenska Dagbladet har Citybanan haft 17,8 olyckor per miljon arbetade timmar sedan den började byggas. Det är 70 procent mer än på Norra Länken där siffran ligger på 10,5 olyckor per miljon arbetade timmar.
I snitt i anläggningsbranschen sker mellan 5 och 9,5 olyckor per miljon arbetade timmar. Citybanan ligger alltså långt över både snittet och Norra Länkens statistik.

Jämför med gruvindustrin

Citybanan jämför dock inte sin statistik med anläggningsbranschen generellt, då man menar att man utför en typ av arbete som är mer olycksdrabbat. Citybanans miljöchef Fredrik Moback säger till Svenska Dagbladet att det är mer relevant att jämföra med gruvindustrin. Där ligger olycksfrekvensen i snitt på 16,4 per miljon arbetade timmar, alltså inte särskilt långt under Citybanan.

Byggnads kritiskt

Byggnads arbetsmiljöombudsman Jörgen Eriksson ifrågasätter dock att man använder gruvindustrins statistik, han säger att Citybanan visserligen innehåller moment som påminner om gruvindustrin men att man också jobbar med byggverksamhet och förstärkning av stadsmiljö. Han menar att det är mest relevant att jämföra med Norra Länken.
Den senaste dödsolyckan på Citybanan inträffade den 10 maj då en arbetare klämdes under en borrigg. Tidigare har en man omkommit då han fick en stålbalk över sig hösten 2006. En man omkom efter att han blev påkörd av ett tåg förra året.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Citybanan olycksdrabbad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig