info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Citybanan i riksdagsdebatt

Riksdagsmannen och snickaren Lars Mejern Larsson (s) tar upp olyckorna vid Citybanan i riksdagen. Efter Byggnadsarbetarens rapportering har han ställt en interpellation, en fråga, för att debattera med arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson.

Varför har du skrivit interpellationen?
– Det är upprörande att så många som fem arbetare dödats i samband med arbetena på Citybanan och att det skett så många olyckor och tillbud. Det är helt oacceptabelt. Jag kände att jag måste ta upp detta till debatt.

Varför reagerade du på artikeln?
– Det var dödsfallen och mängden av olyckor och tillbud. För mig är det uppenbart att man inte har kontroll över arbetsplatserna och att resurserna inte räcker till. Visst är det ett stort och komplicerat bygge, men det är ingen ursäkt. Det ställer bara krav på att ha ännu bättre ordning och kontroll. Det behövs förbättringar både här och i övriga byggbranschen.

Vad behöver göras?
-Jag anser att lagen om offentlig upphandling måste ändras, för att lagar och avtal ska följas bättre. Jag vill få in ett huvudentreprenörsansvar, för att det ska bli bättre koll på alla underentreprenörer. Rent akut måste man snabbt få ner olyckorna på arbetsplatserna.

Vad vill du att ministern ska göra?
-Jag vill veta om hon är beredd att snabbt ändra lagen om offentlig upphandling, så att fackföreningar och myndigheter verkligen får större möjlighet att säkra de anställdas villkor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Citybanan i riksdagsdebatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig