info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chefer kollade facklig kontakt

Byggnads fick ett anonymt samtal om dålig arbetsmiljö på en arbetsplats i Göteborg. Efteråt kontaktade den samordningsansvarige flera entreprenadföretag. Efterforskningar gjordes, enligt facket,  om vem som tipsat.     – Byggnadsarbetarna blev rädda för repressalier, säger Ronald Blixt, ombudsman på Byggnads i Göteborg.

Byggfacket i Göteborg fick i fredags ett anonymt tips om att det var dålig arbetsmiljö på arbetsplatsen där Lear Corporation ska få en ny fabrik.
Arbetet leds av byggkonsortiet Logistic Contractor, som består av Wästbygg och WH Bygg. Ett flertal underentreprenörer finns.
I den fabrikslokal som byggs används flera lyftar och grävmaskiner, som alla drivs med diesel. I onsdags i förra veckan mådde flera byggnadsarbetare dåligt, var illamående och hade ont i huvudet och trodde att det berodde på avgaserna. Efter tipset åkte ombudsmannen Ronald Blixt ut till arbetsplatsen för att undersöka arbetsmiljön. Han var där i måndags och tisdags.
– Det var en mycket dålig arbetsmiljö, då det gäller avgaser. I måndags fanns där tre grävmaskiner och en dumper inomhus, berättar han.
Mätningar som gjordes visade inga avgaser över gränsvärdet, men han är tveksam till hur mätningen gjordes.

Efter besöket fick Ronald Blixt veta att flera underentreprenörer kontaktats av Glenn Svensson, från Logistic Contractors, som är samordningsansvarig för bygget. Blixt  misstänker att en avsikt var att få veta vem som ringt Byggnads.  
– Sedan hade chefer i sin tur kontaktat byggnadsarbetarna för att få veta vem som hört av sig till facket. Det är för jävligt och det är inte första gången någon försöker sätta press på gubbarna när vi har varit ute på arbetsplatsen, säger Ronald Blixt.
Glenn Svensson från Logistic Contractors säger att han hört av sig till kontaktpersoner hos fyra entreprenörer; el, rör sprinkler och ventilation, för att höra om de använt miljövänlig diesel och partikelfilter. Han förnekar att han efterforskat om någon av byggnadsarbetarna hört av sig till facket.
– Jag sa väl något om att någon hade kontaktat facket, men försökte inte att kontrollera vem det var. Sedan vet jag ju inte hur cheferna har ställt frågan till sina anställda.
Glenn Svensson påpekar att arbetsplatsen håller sig inom gränsvärdena då det gäller avgaser och att man tagit dit fläktar och vädrat. De arbetare som mådde dåligt fick avsluta arbetet och återkomma senare.
Ronald Blixt är bekymrad över situationen på arbetsplatsen.
– Folk är rädda för att råka illa ut nu när facket har varit där. Det är tyvärr mycket vanligt. Det är förstås ingen som öppet säger att man hotar folk som går till facket, men tyvärr är det vad som händer i många fall. Det leder också till att ingen vågar säga ifrån om arbetsmiljön. Han ser mycket allvarligt på fall där företagförsöker efterforska vem som kontaktat facket.

Ulf Andersson
, chef på IVAB, är en av entreprenörerna på arbetsplatsen och en av cheferna som kontaktade anställda.
– Jag ringde till en av våra lagbasar och frågade om de hade ringt till facket. Jag ville också veta om de upplevt några problem.
Ulf Andersson säger att han ville att ärendet skulle hanteras på det sätt som han anser är den rätta vägen.
– Jag tycker att problem och klagomål först ska gå till oss eller projektledaren. Då kan de tas upp och bli åtgärdade direkt, säger han.
Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med ytterligare några chefer med verksamhet på arbetsplatsen. De har inte varit beredda att uttala sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chefer kollade facklig kontakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig