info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggvaror dyrast i Sydsverige

I Sverige är byggvaror dyrast i Skåne och Blekinge samt Norrland. Billigast är de Mälardalsområdet, utom i Stockholm. Jämfört med övriga EU-länder är byggvaror nästan dubbelt så dyra i Sverige.

Konkurrensverket och statistiska centralbyrån, SCB, har undersökt priserna på cirka 400 produkter vid 243 försäljningsställen i landet.
Urvalet gällde material för en förrådsbyggnad på 16 kvadratmeter med inrett gästrum. I Stockholm kostade byggvarorna 49 500 kronor.
I Skåne och Blekinge kostade byggvarorna 51 900 kronor.
I Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro och Västmanlands län var kostade byggvarorna 46 400 kronor.

Även i Norrlandslänen var byggvarorna dyrare än i Mälardalsområdet.
Byggvaror i Stockholm var något dyrare än i Göteborgsområdet.
Priserna varierar också kraftigt mellan olika produkter. Virke är dyrast i Sydsverige och övre Norrland. Billigast är virket i länen kring Mälaren.
Även cement, isoleringsmaterial och skåpinredning var dyrare i Sydsverige än i Mälardalsområdet.
Billigast är det att handla byggvaror i lågprisvaruhus. Det gäller även om man tar hänsyn till de rikliga rabatter som är vanliga i handeln med byggvaror.
På ett bostadsbygge svarar byggmaterialet för cirka 40 procent av den totala byggkostnaden. Ytterligare 40 procent gör till löner. Transporter, maskiner och andra omkostnader utgör resterande 20 procent.

Tidigare har konkurrensverket och SCB undersökt priserna på cement, färger, tapeter, silikon och fönsterkitt mellan olika länder inom EU. Resultat visade att prisnivån i Sverige i genomsnitt var cirka 90 procent högre än i övriga EU-länder.
Störst är skillnaden på VVS-material. En toalettstol som i Sverige kostade cirka 2 300 kronor kostade cirka 1 200 kronor i övriga EU-länder.
Däremot var spånskivor billigare i Sverige än i övriga EU-länder.
En av de främsta orsakerna till att konkurrensen inte fungerar är avsaknaden gemensamma standarder och tekniska specifikationer inom EU.
I stället fungerar olika nationella regler och frivilliga typgodkännanden i praktiken som effektiva handelshinder mellan medlemsländerna. Systemet med frivilliga typgodkännanden har bidragit till att marknaden delas upp så att konkurrensen försvåras.
Konkurrensverket är mycket kritiskt mot det harmoniseringsarbete som pågår, och där bland annat Byggnads har deltagit.
– Det är fel att byggbranschen sitter i kommittéerna, säger konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist.
Branschens särintressen går före samhällsekonomiska hänsyn och försvårar en fungerande gemensam marknad för byggvaror inom EU.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggvaror dyrast i Sydsverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig