info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggutbildning sämst i klassen – nekas bidrag

Det blev bottenbetyg när Myndigheten för Yrkeshögskolan kvalitetsgranskade en utbildning till kyl- och värmepumpstekniker i Katrineholm. Därför får utbildningen inga förnyade anslag 2019.

Johan Lindahl, Myndigheten för yrkeshögskolan. Foto: Mostphoto/privat

När Myndigheten för Yrkeshögskolan kvalitetsgranskar utbildningar betygsätter de dem efter en fyragradig skala. Under 2018 granskades 79 utbildningar. Endast två fick det lägsta betyget: ”Bristande kvalitet”. En av dessa var utbildningen till Kyl- och värmepumpstekniker i Katrineholm i regi av IUC (numera en del av Insu).

Nu får inte utbildningen fortsatt statsbidrag.

– När de sökt för 2019 och framåt har de inte beviljats, men alla som läser där kommer att kunna läsa färdigt. Det är inte utifrån en sak, utan i kvalitetsgranskningen är det nedslag på flera områden. Det är en sammantagen bedömning, säger Johan Lindahl, Myndigheten för yrkeshögskolan.

Utbildningen kritiseras på en rad punkter. Det handlar om att lärarna inte får stöd i det pedagogiska upplägget, att det finns brister på det organisatoriska och administrativa planet, att man har en svag samverkan med de arbetsplatser där en del av elevernas utbildning är förlagd. Med mera.

Det kanske mest häpnadsväckande är kritiken mot värdegrundsarbetet. Följande står att läsa i rapporten från Myndigheten för Yrkeshögskolan: ”Utbildningsanordnaren berättar vid besöket att utbildningen inte passar för kvinnliga studerande.” Man kan också läsa att ”utbildningsanordnaren gett uttryck för könsstereotypa idéer”.

Men Jörgen Björklund, som vid tillfället var utbildningsansvarig, vill inte alls kännas vid några sådana uttalanden.
– Det är ingen som har sagt så överhuvudtaget. Ledningsgruppen för utbildningen känner inte igen något alls i det, säger han till VVS-forum, som skrev om utbildningen i veckan.

Johan Lindahl från Myndigheten för yrkeshögskolan tycker att frågan om tidigare elever fått en otillräcklig utbildning är intressant.

– Vi har sett brister, samtidigt är det arbetslivet som är bäst på att bedöma den frågan. Har de fått jobb så är det ett bevis på att utbildningen delvis fungerat. Men många gånger leder även mindre bra utbildningar till jobb, och vårt uppdrag är ju att se till att vässa dem ytterligare.

Byggnadsarbetaren har upprepade gånger sökt Jörgen Björklund utan framgång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggutbildning sämst i klassen – nekas bidrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig