info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 940×280 v1-2

Byggrazzia i Södertälje – brister på två av tre byggen

Under tisdagen genomförde flera myndigheter en kontroll av tre byggarbetsplatser i Glasbergaområdet i Södertälje. Flera byggjobbare saknade arbetstillstånd.

Här en bild från ett villabygge i Glasberga våren 2015. Senare samma år blev hela området utsett till Årets sämsta bygge av Byggnadsarbetaren. I tisdags skedde en insats i området. Foto: Magnus Liam Karlsson (Arkivbild)

Under myndigheternas tillslag deltog Arbetsmiljöverket, Skatteverket, gränspolisen och Södertäljepolisen.

Enligt en händelserapport från polisen träffade man på nio personer som saknade arbetstillstånd i Sverige. Man fattade därför beslut om avvisning. Det gjordes även en polisanmälan mot arbetsgivaren för brott mot utlänningslagen.

På ett annat bygge fick ett företag 400 000 kronor i sanktionsavgift av Arbetsmiljöverket. Orsaken var dålig arbetsmiljö. Bygget stoppades då en anställd arbetat på en yta utan skyddsräcke.

– Vi ser att det finns ett stort behov av samverkanstillsyner i Södertälje där alla parter kan fokusera på sina ansvarsområden. Vid nästan alla kontroller stöter vi på oegentligheter kring olovlig arbetskraft och bristande arbetsmiljö. Många gånger saknas det skyddsanordningar, vilket kan innebära en direkt livsfara för de anställda, säger Jonas Packalén vid Södertäljepolisen i en kommentar.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Du läser: Byggrazzia i Södertälje – brister på två av tre byggen