info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”Viktigt att ingen lämnar efter sig någon skit”

Stoltheten över det egna yrket går inte att ta fel på hos panelen som nog skulle renovera lite mer hemma om femdagarsveckan blev fyra. Men när det gäller topping går åsikterna isär.

Mitt yrke är ett rent hantverk.

Evelina Grankvist, 33 år, målare/lärare, Borlänge

Fyra dagars arbetsvecka – vad hade du lagt extratiden på?
”Först och främst hade jag lagt mer tid på att umgås med min familj. Sedan har vi hus så det hade nog blivit några timmar renoveringsarbete också. Och utöver det hade jag gärna försökt träna lite mer crossfit, en träningsform som är bra för kroppen om man jobbar som målare.”

Är du stolt över ditt yrke?
”Ja, det är ett rent hantverk. Vi arbetar mycket med händerna och använder inte så många maskiner. Det syns tydligt vad du gjort när du går därifrån. Till exempel när du tapetserat. När jag berättar för folk att jag är målare så är det många som säger att ’det skulle jag vilja lära mig, men hantverket ser så svårt ut’”.

Strössel, nötter eller jordgubbssylt på mjukglassen?
”Om jag måste välja så får det bli jordgubbssylten. Jag är ingen glassmänniska. Jag gillar godis och helst av allt vill jag ha choklad.”


Jag skulle aldrig lämna ett jobb om jag inte var nöjd.

Göran Månsson, 61 år, rörmokare, Tallkrogen

Fyra dagars arbetsvecka – vad hade du lagt extratiden på?
”Jag har ett uthus från 1750 ute i Roslagen som jag ska originalrenovera. Har även ett äldre sommarhus där som jag arbetar på. Så tiden skulle gå till mer byggnadsvård och även trädgårdsskötsel. Sedan har jag en villa och tre barnbarn så jag har en hel del att göra.”

Är du stolt över ditt yrke?
”Ja. Jag känner att jag kan hjälpa människor. Jag är en problemlösare åt folk. Det är viktigt att känna stolthet över sitt yrke. Det var bland annat därför som vi införde yrkesprovet på rörsidan. Förut var det bara timmar som gällde. Jag skulle aldrig lämna ett jobb om jag inte var nöjd.”

Strössel, nötter eller jordgubbssylt på mjukglassen?
”Strössel för att det är godast. Jag gillar alla sorter. Det är gott med det knapriga.”


Vi ses bara några timmar varje kväll …

Alexander Westberg, 39 år, betongare, Norrköping

Fyra dagars arbetsvecka – vad hade du lagt extratiden på?
”Jag skulle lägga den tiden på familjen och min dotter. Hon är nio år. Vi ses bara några timmar varje kväll och då är det läge att laga mat och få henne i säng. Om jag fick mer tid skulle vi göra utflykter och försöka få ordning hemma. Hon tycker också att det är kul att bygga. Vi snickrar, målar och gjuter tillsammans.”

Är du stolt över ditt yrke?
”Väldigt stolt. Det är ett viktigt yrke. Det handlar om tradition, är roligt och att inte vem som helst klarar av jobbet. Det är viktigt att alla betongarbetare arbetar med kvalitet och inte lämnar efter sig någon skit.”

Strössel, nötter eller jordgubbssylt på mjukglassen?
”Strössel. Det ska vara lakritsströssel. Helst ska det vara lakritsglass också. Då blir det kanon.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”Viktigt att ingen lämnar efter sig någon skit”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig