info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”Vi undrar när JM ska börja minska ner på anställda”

Strul med att förstå varandra, konkursoro och ploggning. Vår panel har som vanligt svaren.

Vi undrar när JM ska börja minska ner på anställda. Det köps inte lika många lägenheter.

Marion Kässi, 46 år, anläggare, Järna

Hur märker du av de många byggkonkurserna?
”Personligen känner jag inte av det. Jag jobbar på JM och vi har haft några varsel, men man har kunnat lösa det lokalt. Men jag och mina kollegor undrar när JM ska börja minska ner på anställda. Det köps inte lika många lägenheter och det är ju mest bostadsrätter som vi bygger.”

Påverkas du av språkförbistringar på jobbet?
”Ja, vi har haft inhyrd specialkompetens, exempelvis för markstenssättning. Det kan komma folk som varken kan engelska eller svenska. Det blir en risk, om det händer en olycka. Hur ringer personen efter hjälp? Man kan inte varna varandra om man inte pratar samma språk.”

Vet du vad plogga är? Om inte – kan du gissa?
”Nej, jag har inte den blekaste aning … plocka och gallra, kanske.”


Det är lite lugnare än vanligt. Telefonen ringer inte lika flitigt

Björn Zetterholm, 43 år, egenföretagare, Varberg

Hur märker du av de många byggkonkurserna?
”Det är vissa Varbergsföretag som har gått omkull. Det är inga företag som jag samarbetar med som har gjort det. Vi känner av lågkonjunkturen och det är lite lugnare än vanligt. Telefonen ringer inte lika flitigt.”

Påverkas du av språkförbistringar på jobbet?
”Nej. Jag är en småbyggare och vi jobbar med privata kunder. Vi har ingen utländsk arbetskraft över huvud taget. Det är bara de större företagen som har det och dem jobbar vi inte med.”

Vet du vad plogga är? Om inte – kan du gissa?
”Plogga, jag hörde det alldeles nyligen. Nu kom jag på det, just det plocka skräp. Det gör jag. När jag är ute i naturen eller på stranden så joggar jag och plockar upp minst tre skräpgrejor.”


Det är ett säkerhetsproblem och det borde finnas både praktiska och teoretiska övningar

Malin Tidén, tornkransförare, 48 år, Hässleholm

Hur märker du av de många byggkonkurserna?
”Antalet jobb har minskat och det är inte längre en brist på kranförare. Jag ser inte så mycket av själva konkurserna, men jag läser om det. Inflationen har minskat, så nu är det bara att hoppas att folk vågar investera igen.”

Påverkas du av språkförbistringar på jobbet?
”Definitivt. Om de på backen inte kan förklara för mig på engelska eller svenska vad de vill ha och vad jag ska lyfta, då är det väldigt svårt att göra det. Det är ett säkerhetsproblem och det borde finnas både praktiska och teoretiska övningar, inte bara att gå en onlinekurs.”

Vet du vad plogga är? Om inte – kan du gissa?
”Att jogga och plocka skräp samtidigt. Det är en fantastisk uppfinning. Folk är idioter som kastar skräp i skogen. Jag joggar inte, men om jag är ute och går så plockar jag upp skräpet och slänger det i en soptunna.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”Vi undrar när JM ska börja minska ner på anställda”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig