info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”Om företaget har fått varningar så får det stå sitt kast”

Facket tog till storsläggan i Skåne. Är det rätt att sätta hårt mot hårt när ett företag inte följer avtal?
Vår panel tycker till och delar sina tankar om både drömjobb och jakt.

Albert Waldefors, 25 år, håltagare, Göteborg

Borde fler byggbolag sättas i blockad?
”Om ett företag inte följer avtalet så är det viktigt att sätta hårt mot hårt. Det bästa är naturligtvis att förhandla fram en lösning, men om det inte går och företaget fått varningar så tycker jag att företaget får stå sitt kast.”

När du var barn – vad ville du jobba med då?
”När jag var barn ville jag bli som pappa. Det pappa jobbade med var coolt och häftigt. Han var betongborrare i byggbranschen och det var vad jag blev också. Så det enkla svaret är att jag blev det jag ville bli.”

Har du jagat någon gång?
”Det har jag inte. Nu på äldre dagar har jag haft funderingar på att fixa jakt- och vapenlicens, men tidigare har jag inte haft något större intresse för att jaga. Däremot brukar jag fiska några gånger varje år runt omkring i Göteborgsområdet.”


Jag tror det kan vara en bra metod för att få företagen att skärpa sig

Désirée Michelüter, 57 år, plattsättare, Malmö

Borde fler byggbolag sättas i blockad?
”Både ja och nej. Jag tycker att det är rätt om det visar sig att det på arbetsplatsen finns svart arbetskraft eller att de som jobbar där inte har avtalsenliga löner. Jag tror att det kan vara en bra metod för att få företagen att skärpa sig.”

När du var barn – vad ville du jobba med då?
”Då ville jag bli sotare. Jag tyckte de hade så häftiga kläder och det såg coolt ut när de gick och balanserade på taket. Men sedan insåg jag att jag var fruktansvärt höjdrädd så det hade aldrig funkat för mig.”

Har du jagat någon gång?
”Nej, det kan jag inte säga direkt. Jag har fiskat och skjutit skogssniglar med luftgevär när jag var liten. Vi la upp dem på en bräda och sköt. De sprängs som ett popcorn och det såg jätteroligt ut. Fy vad hemskt det låter idag.”


Blockader är ett tveeggat svärd som ska användas med förstånd

Conny Kolsjö, 49 år, maskinentreprenör, Hölö

Borde fler byggbolag sättas i blockad?
”Blockader ska användas med förstånd på rätt ställen. Det är ett tveeggat svärd. Om någon inte betalat ut löner på jättelänge så är det klart att det kan blockeras. Men det har hänt att blockader lett till att företag gått i konkurs och alla får gå hem. Då är en blockad kontraproduktiv. De måste användas väldigt varsamt.”

När du var barn – vad ville du jobba med då?
”Jag satt i sandlådan och grävde när jag var barn och just nu sitter jag i en 30 tons grävmaskin och gräver. Det var ganska gjutet vad jag skulle göra.”

Har du jagat någon gång?
”Inga fyrbenta i alla fall… (långt skratt). Jag är alldeles för blödig, jag skulle ha svårt för att döda ett djur. Jag har full förståelse för jägare, men jag själv har svårt för det. Det är bra att andra kan sköta det där.”

Läs mer från byggpanelen här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”Om företaget har fått varningar så får det stå sitt kast”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig