info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”99 procent av kunderna är bra, en procent inte …”

Vissa känner av nedgången inom bygg, men ser fram emot de första vårtecknen som grillen och altanbyggen. Byggpanelen har som vanligt svaren.

Vi har dubblat vår bemanning och anställde över tio snickare i fjol

Andreas ”Bagarn” Amrén, 25 år, snickare, Sala

Märker du av nedgången inom bygg?
”Nej, tvärtom. Vi har nästan dubblat vår bemanning och anställde över tio snickare i fjol. Men vi bygger inte nyproduktion utan vi är ett mindre byggföretag där vi håller på med försäkringsskador, utbyggnader och renoveringar. Försäkringsskador är väl inte den mest glamorösa delen av branschen, men den är säker, särskilt i dessa tider.”

Vilket är byggets bästa vårtecken?
”Vi bygger mer hemma hos folk, exempelvis fler trallar och altaner. Folk får mer energi och blir gladare, både kunder och kollegor.”

Lyssnar du på något när du jobbar? Vad?
”Jag är allätare och lyssnar mycket på radio, exempelvis ’Riks morronzoo’ på Riks FM. Jag lyssnar på musik när jag inte behöver tänka och när allt går på rutin, exempelvis när jag isolerar eller gipsar.”


Folk blir gladare och lättare att ha att göra med

Björn Zetterholm, 44 år, byggföretagare, Varberg

Märker du av nedgången inom bygg?
”Ja, det märks mycket på ue som har mindre att göra, exempelvis kakelsättare, plåtslagare och rörläggare. När nästan hela hussidan försvinner, så blir det tuffare för dem. Vi har mycket fastigheter, renoveringar, ombyggnader och har klarat oss bra än så länge.”

Vilket är byggets bästa vårtecken?
”Vädret. Att man slipper stå och jobba i regn och snö. Det kommer fler utomhusprojekt, som är härliga på våren och försommar. Folk blir gladare och är lättare att ha att göra med.”

Lyssnar du på något när du jobbar? Vad?
”Jag lyssnar inte så ofta, men podden ’Bygga åt idioter’ är rolig. Den handlar om småföretag och snickare som träffar kunder. 99 procent av kunderna är väldigt bra, men en procent är lite tokiga och det är kul att höra om andra som råkar ut för det också.”

Läs även: Bakom kulisserna på byggpodden: ”Sånt folk vädrar i baracken”


Killar som jobbar ute bli snyggare med mindre kläder och mer färg

Désirée Michelüter, 58 år, plattsättare, Malmö

Märker du av nedgången inom bygg?
”Ja, det är inte lika stor tillströmning på jobb längre. Det är en del som har sagts upp, men inte på mitt företag. En del lägenhetsbyggen har pausats eller lagts ner helt, eftersom byggkostnaderna har ökat.”

Vilket är byggets bästa vårtecken?
”Det är väl fredagsgrillen, med korv och hamburgare, men också att folk sätter sig utanför bodarna på rasterna. Killar som jobbar ute bli snyggare med mindre kläder och mer färg på armar och nacken!”

Lyssnar du på något när du jobbar? Vad?
”Jag lyssnar mycket på ljudböcker, exempelvis kriminalromaner, biografier och dokumentärer. Jag gillar också på true crime-poddar, som ’Mord mot mord’ och ’Vad blir det för mord?’. Många poddar tar upp samma fall, men ur olika synvinklar. Det är intressant.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”99 procent av kunderna är bra, en procent inte …”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig