info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare på NCC sägs upp i Kiruna

13 byggnadsarbetare sägs upp på NCC i Kiruna. Orsaken är att stadsomvandlingen inte kommit igång som beräknat. Däremot kommer Peab att rekrytera ett 30-tal medarbetare till Kiruna och Gällivare.

NCC lägger ner sin verksamhet på husbyggnadssidan i Kiruna. Orsaken är att orderingången varit svag och att stadsomvandlingen inte kommit igång som väntat.
– Under lång tid har vi haft dåligt lönsamhet på vår byggverksamhet. Det är få projekt som är ute, säger Sverker Örmin, personalchef på NCC Building.
16 anställda varslas om uppsägning. Uppsägningarna berör elva snickare, två betongarbetare och tre tjänstemän.
– Det är trist när de rikstäckande företagen lättar ankare, men man får inte glömma bort att det är ett aktiebolag som har avkastningskrav mot sina aktieägare, säger Joakim Lindholm, Byggnads ordförande i Norrbotten.

”Ser mer tillförsikt på framtiden”
Byggnads har pratat med byggnadsarbetarna som är berörda av uppsägningarna.
– De ser med tillförsikt på framtiden. Stadsomvandlingen ska ju ändå ske och det kommer nya aktörer, säger Joakim Lindholm.
Uppsägningstiden går ut i slutet augusti och dessutom satsar Peab nu på att rekrytera 30 nya medarbetare i Kiruna och Gällivare, enligt NSD.se. Peab bygger Kirunas nya stadshus, men det är oklart hur många byggnadsarbetare som ska rekryteras till Kiruna.

Läs mer: Byggfesten som kom av sig

– Det är klart att Peab kommer att se de uppsagda byggnadsarbetarna som en intressant grupp och försöka värva över dem, säger Joakim Lindholm.
NCC kommer att finnas kvar i Kiruna och kommer ha kvar ett 50-tal medarbetare på orten, inom anläggning, asfalt och industriverksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare på NCC sägs upp i Kiruna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig