info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare dog efter olycka på NCC-bygge

En 61-årig byggnadsarbetare dog efter en klämolycka igår, torsdag, på en NCC-arbetsplats. Idag samlades arbetskamraterna på arbetsplatsen. ”De tar det lugnt och pratar minnen just nu”, säger det regionala skyddsombudet Sonny Härold.

Regionala skyddsombudet Sonny Härold har träffat den omkomnes arbetskamrater idag. Foto: Daniel Thorn/NCC, Anna Bredberg

Igår, torsdag, dog en byggnadsarbetare efter en olycka på NCC:s arbetsplats vid Ebbepark i Linköping.

Larmet kom till polisen 15.45.

– Vi vet att han blev klämd i samband med att man skulle montera en trappa. Det var en färdiggjuten trappa som lyfts in med kran ovanifrån, säger kriminalinspektör Anders Wallberg.

Polisens tekniker har varit på plats såväl igår som idag och den rättsliga utredningen leds av åklagare Bengt Svensson.

På arbetsplatsen är det stor sorg idag. Arbetskamraterna sörjer en arbetskamrat och vän, berättar Byggnads regionala skyddsombud Sonny Härold. Vi når honom när han besöker arbetsplatsen för att ge stöd.

– Jag har nu varit på arbetsplatsen en knapp timma. Jag har själv jobbat med grabbarna som är på plats och ett kort tag med honom som förolyckades. Det är känns bra att få vara här med hans arbetskamrater. De tar det lugnt och pratar minnen just nu. Det är många frågor, säger Sonny Härold och fortsätter:

– Jag vet att han var en så här driven kille, en person som jobbade konstant.

Arbetsplatsen heter kvarteret Dynamiken och där byggs bostäder. Stångåstaden är beställare och NCC totalentreprenör.

Tove Stål, presschef på NCC, berättar att arbetet på bygget ligger nere under fredagen, då arbetskamrater, arbetsledare och kristeam samlas.

Vad vet du om det som hände?

– Under eftermiddagen igår gjorde man ett arbetsmoment där man skulle fästa en betongtrapp. I samband med det arbetsmomentet har personen klämts. Vi vet inte hur och exakta detaljer kring vad som hänt, utan det ska nu utredas grundligt, säger hon.

Hon säger att på
måndag arrangeras en tyst minut i hela NCC-koncernen för att stanna upp för reflektion och hedra personen som omkommit.

Henrik Landelius är chef för NCC:s byggverksamhet i Sverige.
–  Mina tankar går till anhöriga, vänner och kollegor. Jag beklagar djupt att ett dödsfall har inträffat. Polisen utreder nu olyckan och vi bistår dem i deras utredning, säger han i en kommentar.

Även Arbetsmiljöverket ska utreda vad som hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare dog efter olycka på NCC-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig